آیا روش زندگی با قوانین جدید کشفشده را میدانید؟
ما اولین نسلی هستیم که اطلاعات ثابتشده علمی درباره عملکرد واقعی طبیعت و قوانین این دنیا داریم، اما در بسیاری از مواقع هنوز به همان شیوه سابق زندگی میکنیم. از دوران باستان تاکنون صبحتهای بسیاری درباره طبیعت، تأثیر ذهن انسان بر زندگی و فرکانس و انرژی وجود داشته است. گاهی اوقات این صحبتها به بیراهه کشیده شدند و انسانها را گمراه کردند، اما ما امروز علم بینظیر «فیزیک کوانتوم» را در اختیار داریم که میتواند بهصورت علمی و با اندازهگیریهای دقیق راه و روش زندگی را به ما آموزش دهد. در این مقاله قصد داریم قوانین فیزیک کوانتوم را بررسی کنیم، اما نه از دیدگاه فیزیکدانها و نه با بیانی پیچیده و غیرقابل درک. آنچه در این مقاله میخوانید، سادهترین توضیح قوانین فیزیک کوانتوم است که با مثالهایی از زندگی روزمره ترکیب میشود. با این مقاله جذاب از ایران تاپ فایو همراه باشید.
3 قانون فیزیک کوانتوم برای تحول زندگی
فیزیک کوانتوم حرفهای بسیاری برای گفتن دارد. وقتی قوانین این شاخه از علم فیزیک را متوجه میشوید، دانستهها و پیشفرضهای ذهنی شما به هم میریزد و حتی بسیاری از دانستههای فیزیک کلاسیک هم زیر سوال میرود. اما یک نکته مهم وجود دارد، حتی فیزیک کوانتوم هم قوانین طبیعت را زیر پا نمیگذارد؛ مثلا هنوز هیچ سرعتی بالاتر از سرعت نور وجود ندارد و اصل پایستگی انرژی تحت هیچ شرایطی زیر پا گذاشته نمیشود. بیایید سریعتر به سراغ توضیح قوانین جذاب فیزیک کوانتوم برویم و آنها را توضیح دهیم.
۱. همه چیز بر اساس احتمالات است
در فیزیک کوانتوم همه چیز بر اساس احتمالات است و هیچ نظر قطعی وجود ندارد. بهعنوان مثال اگر یک ذره به احتمال ۱۷ درصد در نقطعه A و به احتمال ۸۳ درصد در نقطه B وجود داشته باشد، باز هم یک احتمال است. یعنی شما نمیتوانید بهصورت قطعی بگویید که ذره در کدام نقطه وجود دارد! اصل عدم قطعیت در تمام جنبههای زندگی ما انسانها هم صدق میکند. همه چیز بر اساس احتمالات است و شاید هیچوقت پیشبینیهایی که برای آینده داریم یا ترسهایی که آنها را دنبال میکنیم، اتفاق نیفتد.
۲. هرچیزی که ممنوع نباشد، ممکن است
این اصل از فیزیک کوانتوم درباره تنوع احتمالات صحبت میکند. وقتی قرار است یک ذره از نقطه A به نقطه B برسد، همه مسیرهای غیرممنوع را در یک لحظه طی میکند، حتی اگر بعضی از مسیرهای احتمالی خیلی عجیب باشند! به همین دلیل دانشمندانی که روی ذرات کوانتومی تحقیق میکنند، باید تمام احتمالات را در نظر بگیرند، حتی کمترین احتمال هم ممکن است روی نتیجه آزمایش تأثیر داشته باشد.
بیایید با یک مثال جالب این قانون را بیشتر توضیح دهیم. تصور کنید شما قصد دارید به خانه من بیایید و من به شما میگویم پریدن در راهروی خانه ممنوع است! بر اساس این ممنوعیت، شما به هر روش دیگری میتوانید راهروی خانه من را طی کنید؛ میتوانید راه بروید، بدوید یا حتی روی دستهایتان راه بروید! همه این روشها قابل قبول هستند، چون شما نپریدهاید!
پس در زندگی ما هم هرچیزی ممکن است. آیا رویایی که در قلبتان دارید، قوانین طبیعت را زیر سوال میبرد؟ آیا ممنوع است؟ اگر ممنوعیتی برای آن وجود ندارد، پس غیرممکن نیست و احتمال وقوع آن وجود دارد. غیرممکن را از دنیای خود حذف کنید و به سراغ ایدههایتان بروید، حتی اگر خیلی غیرطبیعی به نظر میرسند!
۳. حالت یک ذره تا زمانی که اندازهگیری نشده باشد، نامعین است
در فیزیک کوانتوم ذرات نه کاملا ماده هستند و نه کاملا موج! ذرههای کوانتومی گاهی اوقات خواص ماده را از خود نشان میدهند و گاهی هم موجی هستند. تا زمانی که حالت یک ذره را اندازهگیری نکرده باشید، نمیتوانید بهصورت قطعی مشخص کنید که ذره خاصیت مادی دارد یا موجی. اما به محض اینکه حالت ذره را اندازهگیری کنید، حالت آن مشخص میشود و در اندازهگیریهای بعدی هم به همان شکل باقی میماند! برای ساده شدن این توضیح، یک مثال ساده وجود دارد. تصور کنید گربهای درون یک جعبه است و شما آن را نمیبینید. تا زمانی که در جعبه را باز نکرده باشید، گربه هم زنده است و هم مرده! اما وقتی در جعبه را باز کنید، مشخص میشود گربه زنده است یا مرده. اگر در جعبه را ببندید و ده بار دیگر باز کنید، باز هم حالت گربه تغییری نمیکند.
دو نکته مهم درباره این قانون وجود دارد که باید بدانید. نکته اول این است که حالت ذره تا زمانی که شرایط آزمایش و ابزارهای اندازهگیری تغییر نکند، ثابت میماند و همیشه ثابت نیست. نکته دوم این است که ناظر روی حالت ذره تأثیر دارد. اگر با ابزار اندازهگیری مشخصات موجی، ذره را ارزیابی کنید، وضعیت آن بهشکل موجی در میآید. اگر با ابزار اندازهگیری خواص مادی، مشخصهای را اندازهگیری کنید، ذره خود را به حالت ماده به شما نشان میدهد. این رویداد با نام «پدیده ناظر» شناخته میشود و میگوید مشاهدهگر روی رفتاری که ذره از خود نشان میدهد، تأثیر دارد.
این قانون فیزیک کوانتوم چه ارتباطی به زندگی ما دارد؟ به مسیر زندگی خود فکر کنید. چه احتمالاتی در مسیر زندگی شما وجود دارد؟ انتخابهای گستردهای پیش روی خود را در نظر بگیرید. همه اینها احتمال هستند و قطعی نیست که شما در کدام مسیر خواهید بود. اما به محض اینکه ارزیابی انجام میدهید و تصمیم میگیرید، حالت زندگی شما مشخص میشود!
برداشت دیگری هم درباره این قانون وجود دارد. در این قانون وقتی حالت ذره مشخص میشود، تا زمانی که شرایط محیطی یا ابزار اندازهگیری تغییر نکرده باشد، نتیجه آزمایش تغییر نمیکند و ذره در همان حالت باقی میماند. بعضی از افراد میخواهند در زندگی خود تغییراتی ایجاد کنند، اما نه ابزار اندازهگیری خود را تغییر میدهند و نه محیط آزمایش را. آنها شغلشان را دوست ندارند، اما هیچ اقدامی برای پیدا کردن یک کار بهتر هم انجام نمیدهند و با این بهانه که «کار بهتر کجا پیدا میشود؟» در همان حالت سابق باقی میمانند!
چطور از فیزیک کوانتوم در زندگی استفاده کنیم؟
فیزیک کوانتوم حقایق جالبی درباره رفتار ذرات را مشخص کرده است. از آنجایی که طبیعت یک کل است که اجزاء مختلف را در بر میگیرد، میتوانیم در نظر بگیریم که آنچه برای ذرات و موجها کار میکند، میتواند زندگی ما انسانها را نیز دستخوش تغییر کند. برای استفاده از فیزیک کوانتوم تنها کافی است به احتمالها توجه کنید و هیچکدام را کم اهمیت جلوه ندهید. با قدرت اراده و انتخابهایی که انجام میدهید، زندگی خود را به سمتوسویی که میخواهید هدایت کنید و ناظر خوبی برای زندگی خود باشید!
سخن پایانی
در این مقاله قوانین فیزیک کوانتوم را به زبان ساده توضیح دادیم. این شاخه از علم بسیار پیچیده است و حقایق بسیاری را در زندگی ما مشخص میکند. آنچه در این مقاله بررسی کردیم ارتباط فیزیک کوانتوم و توسعهفردی و ذهنآگاهی بود. این شاخه از علم از جنبههای دیگری هم بر زندگی ما تأثیر گذاشته و در رشد و پیشرفت تکنولوژی هم نقش مهمی ایفا کرده است. اکنون به لطف فیزیک کوانتوم ما به بالاترین رده انسان هوشمند دست پیدا کردهایم و به چیزهایی مثل سفرهای بین کهکشانی فکر میکنیم! نظر شما در مورد فیزیک کوانتوم چیست؟ آیا در زندگیتان چیزی شبیه به آنچه گفته شد مشاهده کردهاید؟ در فسمت کامنتها برایمان بنویسید.
،با ثبت ایمیل خود در خبرنامه ایران تاپ فایو از آخرین مطالب، به محض انتشار مطلع شوید
برای گپ زدن با کاربران، ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید