در سال های اخیر و البته نه چندان دور، کارآفرینی به یکی از موضوعات داغ در کشورمان بدل شده است. مؤید این موضوع، رشد اکوسیستم استارتاپی و افرایش استارتاپ¬ها در این سال هاست. بررسی های انجام شده نشان می دهد که بیش از 80 درصد استارتاپ¬ها در ایران در سه سال اخیر پا گرفته اند. معانی مختلفی برای کارآفرینی بیان شده و موارد متعددی در تعریف آن دخالت دارند ولی در مقیاس بزرگتر ، کارآفرینی شكل ويژه اي از نوآوري است و از پياده سازي موفقيت آميز ايده هاي خلاق براي ايجاد يك كسب و كار جديد يا يك ابتكار جديد در درون يك كسب به وجود مي آيد.
حال که با این مفهوم بیشتر آشنا شدید، سوال این است که آیا تا به حال شما هم در ذهن خود ایده¬ی نوآورانه¬ای برای را ه اندازی یک کسب و کار داشته¬اید؟ آیا تا کنون به کارآفرینی و کارآفرین شدن فکر کرده اید؟ لازمه¬ی کارآفرین شدن، تنها داشتن یک ایده نیست! آنچه شما باید برای کارآفرین شدن بدانید این است که چگونه باید ایده¬ی خود را عملی کنید و آن¬ را به سرمنزل مقصود برسانید. البته در این راه، چالش های مختلفی پیش روی شماست که روحیه شکست ناپذیری، پیگیری و مداومت می¬تواند به شما در گذر از این چالش ها کمک کند. در ادامه قصد داریم پنج کارآفرین موفق و البته جوان ایرانی را به شما معرفی کنیم که تاثیر بسزایی در زندگی روزمره ما داشته اند. با ما همراه باشید.
حمید و سعید محمدی، بینان گذاران فروشگاه اینترنتی دیجی کالا
اگر لنز دوربین دیجیتالی که برادران محمدی در سال 83 خریدند دست دوم نبود، شاید هیچگاه جرقه راه-اندازی وبسایت دیجی¬کالا زده نمی¬شد. اگرچه این جمله بسیار دراماتیک به نظر می¬رسد ولی همین اتفاق، باعث راه اندازی سایت دیجی کالا توسط این دو برادر دوقولو شد. نیاز به وجود یک منبع اطلاعاتی خوب برای خرید کالاهای دیجیتال، سبب شد این دو برادر به فکر راه اندازی وبسایتی بیفتند که در آن اطلاعاتی از کالاهای دیجیتال بارگذاری شود تا افراد با دید بهتر و با اطلاعات کافی بتوانند کالای خود را از بازار تهیه کنند. اما این فقط شروع راه بود و پس از مدتی، درخواست کاربران برای تهیه¬ی کالاهای الکترونیک معرفی شده در وبسایت، افزایش یافت.
در سال 85، دیجی کالا رسما فعالیت خود را به عنوان اولین فروشگاه اینترنتی، با 10 میلیون تومان سرمایه اولیه، یک دفتر کار و مجموعا 5 نیرو آغاز کرد. این روزها دیجی¬کالا، به بزرگترین و معتبرترین فروشگاه اینترنتی در ایران بدل شده که از آن به عنوان آمازون ایران یاد می¬شود. قطعا پشت پرده¬ی این موفقیت بزرگ، چالش¬های متعددی بوده که این دو برادر کارآفرین با آن دست و پنجه نرم کرده و به خوبی آن¬را به یک کسب و کار موفق تبدیل کرده اند. برادران محمدی که هردو متولد تهران و دارای مدرک کارشناسی ارشد MBA هستند، در سال¬های گذشته چندین بار، عنوان برترین کارآفرینان ایرانی را به خود اختصاص دادند.
شهرام شاهکار، مدیر شرکت اسنپ
"یه اسنپ برام بگیر!". این روزها این عبارت، آشناترین جمله بین جامعه¬ی ایرانی است که بیشتر از همیشه در گفتکوها رد و بدل می¬شود. «اسنپ»، اولین تاکسی اینترنتی ایرانی است که ایده¬ی آن توسط شهرام شاهکار در سال 93 مطرح شد. شاهکار، فارغ التحصیل کارشناسی ارشد رشته MBA از دانشگاه بریتی کلمبیا کانادا است. او قبل از اسنپ، تجربه 10 سال فعالیت در توسعه کسب و کار بین المللی در اروپا، آمریکای شمالی و خاورمیانه را در کارنامه خود دارد. ایده اسنپ در پسِ نیاز جامعه به یک سیستم حمل و نقل مقرون به صرفه و همیشه در دسترس شکل گرفت.
اکنون اسنپ، که به عنوان اولین و بزرگترین تاکسی اینترنتی در ایران شناخته می¬شود، توانسته بیش از هزار کارمند به کسب و کار خود جذب کند و همچنین نزدیک به 4 میلیون نفر راننده در این شرکت ثبت نام کرده اند، که در نوع خود بی نظیر است. شهرام شاهکار، در حال حاضر مدیر ارشد اجرایی وبسایت «دیوار» می¬باشد که موجب شد دیوار در دوران فعالیت او، سهم چشمگیری از معاملات خودرویی را به خود اختصاص دهد.
محمد جواد شکوریمقدم، بنیانگذار سایت آپارات
مؤسس یوتیوب ایرانی کسی نیست جز محمد جواد شکوری¬مقدم، متولد 1361 ساکن تهران. «آپارات» که به لطف از دسترس خارج بودن یوتیوب در ایران، خیلی سریع توانست به جایگاه مطلوبی در ایران دست پیدا کند، امروزه جزء پنج وبسایت پربازدید ایرانی به حساب می آید. کارآفرینی های او به همین جا ختم نشد و از فیلیمو، صباویژن، میهن بلاگ و کلوب می¬توان به عنوان بیزینس های دیگر شکوری¬مقدم یاد کرد. نکته جالب در داستان موفقیت او این است که در حالیکه دانشجوی ترم پنجم مهندسی برق دانشگاه امیرکبیر بود، تحصیل را رها کرد و تصمیم گرفت به دنبال آنچه به آن علاقمند است برود.
علاقه او به برنامه نویسی او را به جایی رساند تا برای برای توسعه ایده اش، که در آن سال ها راه اندازی شبکه اجتماعی کلوب بود، ماشین شخصی اش را که یک پراید بود بفروشد و با سرمایه 5 میلیون تومانی در یکی از اتاق های شرکت ایران سیستم ایده خود را بارور کند. شکوری هم مثل سایر کارآفرینان با مشکلات متعددی در مسیر توسعه تجارت هایش روبه¬رو بود که یکی از مهمترین آنها تأمین پهنای باند زیاد برای آپارات بود.
نازنین دانشور ، بنیانگذار سایت تخفیفان
بانو نازنین دانشور، کارآفرین دیگری است که در این مطلب به آن می¬پردازیم. نازنین دانشور متولد سال 1362 و متولد پایتخت است. فارغ التحصیل رشته¬ی MBA از دانشگاه امیبرکبیر است و تجربه¬ی 10 ساله در زمینه تجارت الکترونیک در کشورهای آلمان و انگلستان دارد. سایت «تخفیفان»، همان تجارت موفق دانشور در ایران بود که باعث شد او در چهارمین دوره جشنواره وب ایران ، در حوزه کارآفرینی بهعنوان سایت برتر معرفی شود و تندیس جشنواره را به خود اختصاص دهد.
تجربه شکست های قبلی او، از جمله در وبسایت «میدانک» باعث شد به این نتیجه برسد که برای کارآفرینی و شروع یک استارتاپ نیاز به تجربه¬ی بیشتری دارد. اینجا بود که او تصمیم گرفت در شرکتGroupon آلمان به کار بپردازد تا بتواند تجربه¬ی بیشتری بدست آورد. پس از آن، به ایران بازمیگردد و به همراه خواهر و پدرش سایت تخفیفان را کلید می¬زند. تخفیفان بعنوان نخستین و بزرگترین وبسایت تخفیف گروهی ایران و نوین¬ترین روش تبلیغات برای صاحبان کسب و کار می باشد.
مانوئل اوهانجانیانس، مؤسس ایسمینار
مانوئل اوهانجانیانس، متولد سال 1367 ، گرگان. او پدر خود را در 8 سالگی از دست می¬دهد. متأسفانه بعد از فوت پدرش به دلیل عدم استطاعت مالی، خانوادهاش توان خرید کامپیوتر را نداشتند. او اکثرا از کامپیوتر عموی خود استفاده می¬کرد. همین موضوع رفته رفته باعث علاقه او به کامپیوتر و اینترنت شد و توانست اولین بلاگ خود در سال 1382 ایجاد نماید. پس از مدتی او توانست با روش¬هایی، به کسب درآمد از اینترنت بپردازد. پس از تجربیاتِ مانوئل در شرکت¬ «کاله» و پروژه بازطراحی «ایدرو»، اولین پلتفرم برگزاری سمینار آنلاین یا همان وبینار را طراحی و راه اندازی کرد.
اگرچه در دوران همه¬گیری کرونا ویروس، بسیاری از کسب¬وکارها با ضرر مواجه شدند ولی تعداد قابل توجهی از این تجارت¬ها با رشد خوبی مواجه شدند. «ایسمینار»ِ مانوئل اوهانجانیانس، از معدود کسب¬وکار هایی بود که تمایل به استفاده از آن پس از همه¬گیری کرونا افزایش چشمگیری داشت. البته زیرساخت مطلوب و تیم توانمند ایسمینار را هم در این پیشرفت نباید نادیده گرفت. یکی دیگر از عوامل موفقیت این کارآفرین در ایسمینار، سرمایه گذاری شرکت «آی کن» در این استارتاپ بود.
سخن پایانی
در این مقاله، پنج کارآفرین جوان ایرانی به همراه داستان¬های کوتاهی از کارآفرینی آنها معرفی شدند. کارآفرینی اگرچه می¬تواند یکی از تجربیات لذت¬بخش زندگی هر شخص باشد، ولی چالش های متعددی بر سر راه دارد که هرکسی توانایی مقاومت در آن شرایط را نخواهد داشت. آنچه یک کارآفرین را به هدفش نزدیک می¬کند برآیندِ تجربیات گذشته شخص به همراه علم و روحیه کارآفرینی است. آیا شما هم فکر می-کنید می¬توانید کارآفرین باشید؟ چه مشکلاتی سر راهتان وجود دارد؟ منتظر پاسخ¬هایتان در بخش نظرات هستیم.
،با ثبت ایمیل خود در خبرنامه ایران تاپ فایو از آخرین مطالب، به محض انتشار مطلع شوید
برای گپ زدن با کاربران، ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید