"ایرانیان از نخستین قوم هایی اند که با ستارگان نگارگری کردند و صورت فلکی ساختند و از گردش و چرخش ستارگان در شگفت شدند." جمله ای که خواندید، برگرفته از کتاب جلد اول کتاب هزاره های گمشده، نوشته ی دکتر پرویز رجبی است. علاقه ایرانیان باستان به نجوم و اخترشناسی موضوعی غیر قابل کتمان است. نشانهی این علاقه را میتوان در ایران پیش از اسلام و در سازههای دوراونتاشِ چغازنبیل و سازههای تخت جمشید جستجو کرد. وجود کنگرههایی در سراسر تخت جمشید، کعبهی زرتشت، کاخ فیروزآباد و تخت سلیمان که در وسط آنها یک طرح پنجره نما ایجاد شده و برای زمان سنجی از آنها استفاده میشده است، نحستین نمونه از این پیشرفت هاست. اندازه گیری زمان، راه اندازی تقویمها و ساعتهای دقیق از نتایج پیشرفت نجوم در دوران ایران باستان میباشد.
توجه به اخترشناسی در ایرانِ پس از اسلام نه تنها کاهش نیافت، بلکه آوازهی منجمان و دانشمندان آن عصر، در تمام جهان پیچید و ایران به عنوان یکی از مناطقی که در این حوزه حرفی برای گفتن داشت تبدیل شد. علاوه بر کاربردهای پیشین نجوم در زندگی انسان، تعیین موقعیت قبله و تعیین اوقات نماز از بارزترین فواید اخترشناسی دانشمندان ایرانی برای اسلام بود. در این مطلب قصد داریم به معرفی 5 اخترشناس پرآوزاه ایرانی بپردازیم. با ما همراه باشید.
خواجه نصیر الدین طوسی
خواجه نصیرالدین طوسی، ملقب به محقق طوسی، از دانشمندان و شاعرانی است که در دوره ایلخانی میزیسته است. وی بهعنوان یکی از بزرگترین منجمان اسلام قرون وسطی شناخته میشود و ابن خلدون او را بزرگترین دانشمند ایرانی پس از اسلام میخواند. جداول دقیقی که حرکات سیاره ای را تعیین میکردند و تا قبل از زمان کوپرنیک به عنوان استانداردهای جهانی پذیرفته شده بودند، از آثار مهم وی به حساب میآید. تاسیس رصدخانه مراغه در سال 1259 به پیشنهاد خواجه نصیرالدین طوسی با همکاری هلاکوخان در دوره ایلخانی از نقاط عطف اخترشناسی در دنیا به حساب میآید.
ابوالوفا بوزجانی
ابوالوفا بوزجانی از دانشمندان قرن چهارم هجری بود که سهم بسزایی در پیشرفت علم نجوم داشته است. رصد خانه بغداد، که به رصد خانه شخصی ابوالوفا معروف بود، محل فعالیت های این دانشمند بزرگ در زمان دیلمیان بود. از مهم ترین آثار وی در علم نجوم میتوان به "المجسطی" یا کتاب "الکامل" اشاره کرد که در ادامه کتاب "مجستی" بلطیموس نوشته شده و شامل سه بخش مثلثات، مثلثات کروی و نظریات نجومی میباشد. کتاب المجسطی بوزجانی دربرگیرنده اطلاعات رصدی دقیقی است که تا قرنها در موارد نجومی از آن استفاده میشد. یکی از دستاوردهای او در این کتاب، در نظر گرفتن شعاع دایره مثلثاتی برابر یک بود که باعث آسان شدن اندازه گیریها شد.
از دیگر کارهای برجسته این دانشمند، به همکاری او با ابوریحان بیرونی در رصد ماهگرفتگی همزمان در بغداد و خوارزم میتوان اشاره کرد. ماحصل این پژوهش، تعیین اختلاف ساعت بین این دو شهر بود که در حدود یک ساعت ارزیابی شد که به مقدار امروزی آن نزدیک است. در غرب، بوزجانی جایگاه ویژه ای دارد و به علت خدمات فراوان این دانشمند ایرانی در اخترشناسی، قرن دهم میلادی را قرن ابوالوفا نامیده و یکی از دهانه های ماه را نیز به نام او نامگذاری کردند.
ابوریحان بیرونی
ابوریحان محمد بن احمد بیرونی از دانشمندان قرن چهارم و پنجم هجری در عصر سامانیان است. ابوریحان نزد ابونصر منصور علم میآموخت و در سن هفده سالگی با استفاده از حلقه ای که نیم درجه به نیم درجه مدرج شده بود، توانست ارتفاع خورشیدی نصفالنهار در منطقه کاث را رصد کند و بدین ترتیب توانست عرض جغرافیایی زمینی آن را استخراج نمود. ابوریحان بیرونی به زبانهای خوارزمی، فارسی، عربی، و سانسکریت مسلط بود و با زبانهای یونانی باستان، عبری توراتی و سُریانی آشنایی داشت.
عمرخیام نیشابوری
عمر خیام نیشابوری از دانشمندان قرن ششم هجری در دوره سلجوقیان به حساب میآید که در دربار ملکشاه سلجوقی به عنوان اختربین خدمت می کرد. از بارزترین اقدامات عمرخیام، اصلاح و تنظیم تقویم و گاهشمار جلالی بر مبنای مشاهدات علمی تازه ای بود که ملکشاه نیز آنرا به عنوان تقویم رسمی ایرانیان پذیرفت. تقویمی که عمرخیام طراحی کرد در آن یک سال خورشیدی ۳۶۵.۲۴۲۱۹۸۵۸۱۵۶ روز اندازه گیری شد که فقط دارای سک ساعت خطا به ازای 5 هزار و 500 سال است، در حالیکه تقویم گریگوری که چهار قرن بعد در اروپا اختراع شد، دارای یک روز خطا در هر سه هزار و 300 سال است.
غیاثالدین جمشید کاشانی
غیاثالدین در دوره تمیوریان که یکی از دوران اوج نجوم در ایران بوده است، میزیسته است. با پادشاهی اُلُغبیگ، توجه به نجوم افزایش یافت. اُلُغبیگ پادشاهی ستاره شناس بود و به این علوم مسلط بود. یکی از اقدامات وی ساخت رصدخانه ای در سمرقند بود. غیاثالدین که یکی از وزیران دربار و دانشمند علوم ستاره شناسی نیز بود، را در این رصدخانه به خدمت گرفت. بسیاری از ابزارها و آلات رصدی و نجومی برای محاسبات دقیق حرکت و وضعیت ستارگان با تلاش وی ساخته شد.
سخن پایانی
در این مطلب سعی شد به معرفی معروفترین دانشمندانی حوزه اخترشناسی و نجوم پرداخته شود، البته که تعداد محققان و دانشمندان ایران باستان، چه پیش از اسلام و پس از آن، بسیار بیشتر از آنچه در این مطلب ذکر شد، میباشد. آیا شما نیز فرد دیگری را میشناسید؟ منتظر پیام های تان هستیم.
،با ثبت ایمیل خود در خبرنامه ایران تاپ فایو از آخرین مطالب، به محض انتشار مطلع شوید
برای گپ زدن با کاربران، ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید
Guest ۱۳۸۵-۰۲-۰۹ ۰۹:۳۲:۰۰
Guest ۱۳۸۵-۰۲-۰۹ ۰۹:۴۴:۰۰