ایرانیها ازجمله مستعدترین ملیتهای جهان در علوم پزشکی هستند و ثابت کردهاند که با اتکاء به هوش ایرانی و تلاش شبانه روزی میتوان بهترین نتایج را کسب کرد. با مروری بر تاریخ مشاهیر پزشکی ایران در گذشته و حال، شاهد حضور این نخبگان در عرصه های بین الملل هستیم. با Irantop5 همراه باشید تا با داستان زندگی، فعالیت ها و دستاوردهای حیرت انگیز چند تن از این نوابغ بیشتر آشنا شوید.
1. پروفسور توفیق موسیوند؛ مخترع نخستین قلب مصنوعی
دکتر توفیق موسیوند استاد جراحی دانشکده پزشکی اتاوای کانادا و مخترع جهانی نخستین قلب مصنوعی داخل بدن انسان میباشد. ایشان در سال ۱۳۱۵در روستای ورکانه همدان چشم به جهان گشود. او فارغ التحصیل رشته مهندسی کشاورزی از دانشگاه تهران و فوق لیسانس مهندسی مکانیک از کانادا و دکترای پزشکی و فوق تخصص جراحی قلب از کانادا میباشد.
دکتر موسیوند بعد از اختراع قلب مصنوعی به شهرت جهانی رسید و ریاست بسیاری از هیئت های علمی و تخصصی و سمت استادی رشته های جراحی و مهندسی در دانشگاههای اوتاوا و کارلتون را برعهده گرفت. او صاحب اختراعاتی از جمله قلب مصنوعی، امکان تشخیص پزشکی از راه دور و تنظیم و معالجه قلب، تعیین DNA انسان توسط اثر انگشت و ۱۴ اختراع پزشکی دیگر میباشد.
2. دکتر علی اصغر خدا دوست؛ برجستهترین چشم پزشک ایرانی
علی اصغر خدادوست در سال ۱۳۱۴ در شیراز به دنیا آمد. دبستان و دبیرستان را در زادگاه خود گذراند. او در سال ۱۳۳۳ در آزمون ورودی دانشکده پزشکی شیراز شرکت کرد و با رتبه ممتاز در بین داوطلبان پذیرفته شد. دوره شش ساله پزشکی را با درجه ممتاز پشت سر گذاشت و پس از یک سال گذراندن دوره دستیاری چشم و گوش و حلق و بینی در بیمارستان نمازی شیراز در سال ۱۳۴۱، از طرف دولت برای گذراندن دوره تخصصی در ایالات متحده برگزیده شد.
دکتر علی اصغر خدا دوست پدر چشم پزشکی ایران و استاد چشم پزشکی دانشگاههای آمریکا و یکی از چشم پزشکان مطرح در عرصه بینالمللی بود. او توسط شخصیتهای شناخته شده جامعه چشم پزشکی آمریکا به عنوان بهترین جراح پیوند قرنیه در دنیا معرفی شد. شهرت او علاوه بر مقالات علمی متعدد و تحقیقات گسترده درزمینههای مختلف و کیفیت درمان و تجربه در درمان جراحی، مدیون تحقیقات پایهای در زمینه ناراحتیهای سطح قرنیه است. شهرت وی جایی است که پیوندهای قرنیه روی مکانیسم دفع پیوند به افتخار او Khodadoust line (Corneal Endothelial Rejection) نامگذاری شده است.
3. پروفسور مجید سمیعی؛ مشهورترین جراح مغز و اعصاب
پروفسور مجید سمیعی در سال ۱۳۱۶ در شهر تهران چشم به جهان گشود. ایشان دورهی دبیرستان را در دبیرستان شاهپور رشت به اتمام رساند و برای ادامهی تحصیل به آلمان رفت. ایشان در سن ۱۱ سالگی علاقهی بسیار زیادی به جراحی مغز و اعصاب پیدا کرد و به همین دلیل در دانشگاه یوهانس گوتنبرگ در شهر ماینتس به تحصیل در رشتههای زیستشناسی و پزشکی پرداخت. او به دلیل کسب عالیترین نمرات در امتحانات پایان دورهی پزشکی توانست جایزهی ویژهی وزارت علوم ایران برای برترین دانشجویان مقیم اروپا را دریافت کند.
پروفسور مجید سمیعی در دههی ۱۹۹۰ یک مرکز خصوصی بینالمللی علوم اعصاب که بهاختصار INI نامیده میشود را در مرکز شهر هانوفر آلمان تأسیس کرد. این مرکز که طراحی معماری آن برگرفته از شکل مغز است، از بهترین پزشکان بینالمللی و جدیدترین تکنولوژیهای پزشکی و خدماتی بهره میبرد و به همین دلیل، باکیفیتترین خدمات سلامتی را به بیماران سیستمهای عصبی ارائه میکند. او همچنین در سال ۲۰۱۴ از سوی آکادمی جهانی جراحان مغز و اعصاب عنوان برترین جراح مغز جهان را به خود اختصاص داد.
4. پروفسور محمد حسین ماندگار، پدر پیوند قلب ایران
محمدحسین ماندگار در ۱۳۳۳ در تهران متولد شد. عمدهٔ تحصیلات ابتدایی و دبیرستان خود را در تهران گذراند و تحصیلات پزشکی خود را در دانشگاه تهران تکمیل کرد. او فوق تخصص جراحی قلب و عروق خود را نیز در سال ۱۳۶۶ از دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران دریافت نمود. دکتر محمدحسین ماندگار دورههای پیشرفته جراحی پیوند قلب را در لوزان، پاریس، لندن و در نهایت در وین گذراند و با ماحصل تمامی تجربیات خود مؤسسه پیوند قلب و ریهٔ بیمارستان دکتر شریعتی (تهران) را راهاندازی کرد.
محمدحسین ماندگار و همکارانش در سال ۱۳۷۲ اولین عمل پیوند قلب در تاریخ ایران را به شکل موفقیتآمیز انجام دادند. او قلب پدر خانوادهای که ۴۸ سال داشت و دچار مرگ مغزی شدهبود را به یک بیمار ۱۲ ساله که در صف گیرنده قلب قرار داشت، پیوند زد. از آن تاریخ تاکنون متجاوز از ۱۱۰ مورد پیوند قلب درایران توسط تیم جراحی پیوند قلب او انجام شدهاست. ایران عضو باشگاه ۱۰ کشور برتر جهان در زمینهٔ عمل پیوند قلب است و سالانه ۱۵ هزار عمل قلب در ایران انجام میشود و ۸۰ مرکز پیوند اعضا نیز در کشور فعال است.
5. دکتر سیدعلی ملک حسینی، پدر پیوند کبد ایران
دکتر سید علی ملک حسینی دوره فوق تخصصی پیوند کلیه و جراحی عروق را در سال ۱۳۶۶ در دانشگاه شهید بهشتی تهران گذراند و در سال ۱۳۶۹ برای طی دوره فوق تخصصی پیوند کبد راهی ایالات متحده آمریکا شد. او دوره تکمیلی پیوند کبد را در بسیاری از کشورهای از جمله انگلستان گذراند. دکتر سید علی ملک حسینی، فلوشیپ پیوند کبد از دانشگاه پتسبورگ آمریکا، یکی از اساتید پیشکسوت و چهرههای برجسته پیوند اعضا در جهان است.

او نخستین پیوند کبد در ایران از فرد زنده به زنده را انجام داد و در دائرةالمعارف پزشکی بهعنوان پدر پیوند کبد در ایران معرفی شد. دکتر سیدعلی ملک حسینی چهره ماندگار در عرصه پیوند اعضای حیاتی و جراحی عروق بوده و رئیس انجمن پیوند اعضای خاورمیانه است. دکتر سید علی ملک حسینی موفق به کسب جایزه ۲۰۲۰ Recognition Awards انجمن جهانی پیوند اعضاء شد.
جمع بندی
در این مقاله 5 پزشک نابغه ایرانی که در عرصه جهانی مطرح هستند معرفی شدند. دستاوردها، یافته ها و ابداعات آنها در سطح محافل علمی دنیا به اثبات رسیده و از سوی انجمن های علمی مطرح جهانی مورد تقدیر و ستایش قرار گرفته اند. با IranTop5 همراه باشید تا با آخرین دستاوردهای محققان و دانشمندان ایرانی در سطح جهان آگاه شوید. همچنین اگر در این خصوص اطلاعات بیشتری دارید، خوشحال می شویم تا با ما در میان بگذارید.