پنج کتابخانه بزرگ در ایران باستان


Admin Irantop پنج‌شنبه ۱۴ فروردین ۱۴۰۴

یکی از افتخارات ایرانیان باستان داشتن کتابخانه بوده است که نشان می‌دهد آن‌ها در سه‌هزار سال قبل مردمانی دانش‌پژوه و متفکر بوده‌اند و این یکی از دلایل برتری فرهنگ این ملت بر سایر ملل و اقوام در قرون متمادی است. ایرانیان در ابتدا برای نوشتن از گل استفاده می‌کردند و آنچه را می‌خواستند، بنویسند برروی خشت‌های قالب‌گیری شده می‌نوشتند، سپس آن‌ها را درکوره‌های مخصوص می‌پختند تا مانند سفال محکم شود. اکثر نوشته‌های دوران مادها، هخامنشیان و اشکانیان برروی الواح گلی بوده است. ایرانیان همچنین برروی پوست حیوان‌هایی که برای معابد و آتشکده‌ها قربانی می‌کردند، سروده‌های دینی خود را می‌نوشتند.
ایرانیان به حفظ و نگهداری دانش‌های بشری توجه و علاقه مبذول می‌داشتند و به همین منظور برای نگهداری آن‌ها از گزند حوادث و آفات زمینی و آسمانی اوراقی را برگزیدند که در برابر گذشت زمان مقاومت داشت و از پوسیدگی مصون می‌ماند. این اوراق پوست درخت خدنگ بود که آن را «توز» می‌گفتند. آنها این مجموعه های نفیس و گرانبهای خود را در کتابخانه ها نگاهداری می کردند. در روزگاران گذشته، کتابخانه انبار کتاب بود و محلی برای نگهداری و حفاظت از آنها به شمار می رفت. کتابخانه ها از خود فعالیتی نداشتند و همانند موسساتی برای بایگانی و آرشیو به حساب می آمدند. در مقاله پیش‌رو فرهنگ کتابداری در ایران باستان را بررسی می کنیم و به معرفی ۵ کتابخانه بزرگ در ایران باستان می پردازیم.

 

۱. کتابخانه دژ نبشت یا گنج نپشت( ۵۰۰ سال پیش از میلاد)
کتابخانه دژ نبشت در کاخ آپادانا قرار داشته و دارای هزاران لوح گلی بوده که شامل مجموعه‌ای از دانش‌‌های مختلف از قبیل علوم طبیعی، پزشکی میشده است. در این کتابخانه تمامی کتاب اوستا بر روی دوازده هزار پوست گاو نوشته شده بود که بزرگ‌ترین مخزن کتاب و نوشته‌های عهد هخامنشی به‌شمار می‌رفت. در سی‌امین سال سلطنت گشتاسب، زرتشت ظهور کرد و پادشاه را به دین خود فرا خواند. کتاب او را که کلام وحی بود برروی پوست گاو حک و به طلا منقش ساختند، این نسخه را گشتاسب در کتابخانه دژجای داد. در این کتابخانه همچنین دفاتر شاهی، سالنامه‌های مدون و کتاب‌ها و نوشتارهای علمی این دوره که بیش‌تر مربوط به طب و نجوم بود نگهداری می‌شد. داریوش اول هخامنشی (۴۸۶ ـ ۵۲۲ ق.م) در ترویج و تأسیس این کتابخانه نقش داشته است.

 الواح گلی، لوح زرین، پارشمن، پاپیروس و نوشته‌هایی بر پوست درخت خدنگ از جمله چیزهایی بود که در خزانه نگهداری می‌شد. این الواح را که براساس مکان و سال طبقه‌بندی شده بودند در داخل سبد گذاشته سپس در قفسه‌ها قرار می‌دادند. هر سبد برچسب خاصی داشت که برروی آن نام کالا، حواله مزبور، محل صدور، نام مأمور مسئول و سال تحویل آن قید شده بود. وجود این سبدها نشان‌دهنده نظام طبقه‌بندی دقیق و منظم و پیشرفته‌ای بود که در گنجینه تخت‌جمشید به کار رفته بوده است. پس از این که اسکندر مقدونی، سپاه داریوش سوم هخامنشی را درهم شکست و به استخر وارد شد و تخت جمشید را به آتش کشید میراث معنوی و فرهنگی هخامنشیان از جمله این کتابخانه به کلی آسیب دید.


۲. کتابخانه اگره یا گنجینه اکباتان (۶۰۰ سال پیش از میلاد)
این کتابخانه در هگمتانه (همدان امروزی) قرار داشته است، پیشینه این کتابخانه به سلسله مادها می‌رسد. در این کتابخانه زیورآلات و نقدینه‌های دولتی نگهداری می‌شده در بخش دیگر آن،‌ اسناد مربوطه به فرمان شاهان ماد و هخامنشی، یادداشت‌های سیاسی و پیمان‌نامه‌های نظامی و قراردادهای اقتصادی و تجاری داریوش کبیر (داریوش اول) وجود داشت.

این کتابخانه گنجینه یا آرشیوی از نوشته ها،اسناد و دفاتر شاهی بوده است. روایت شده است در گنج دژ نپشت مخازن کتاب در زمینه های علوم مختلف همراه با نوشته های دینی ایرانیان نگه داری می شده که پس از بر افتادن ایران به دست اسکندر و سربازان مقدونی،این گنجینه بر اثر آتش سوزی، بطور کلی نابود و به تلی از خاکستر تبدیل شد.
 

۳. کتابخانه شیزگان یا گنج شایپیکان(حدود سالهای ۲۲۴ میلادی تا ۶۵۱ میلادی)
این کتابخانه در شهر باستانی شیز بوده است که خرابه‌های آن همراه با ویرانه‌های آتشکده آذرگشسب،‌ تحت‌عنوان تخت سلیمان در آذربایجان باقی است. این کتابخانه مهم که از کتابهای معروف آن نسخه ای از کتاب مقدس" اوستا " بود و در دروان تاریخی مهمی از هخامنشیان تا ساسانیان مورد استفاده بوده است. گنج شیزگان در آتشکده ی آذرگشسب واقع بود که در سال ۶۲۴ میلادی و در حمله هراکلیوس، امپراتور رومیان به ایران تخریب شد و مورد دستبرد و غارت قرار گرفت.

 

 آتشکده آذرگُشَسپ که به اشتباه به بنای تخت سلیمان شهرت یافته‌است، نام محوطهٔ تاریخی بزرگی در نزدیکی شهرستان تَکاب و بخش تخت سلیمان در استان آذربایجان غربی و ۴۵ کیلومتری شمال شرقی این شهر است. برای جلوگیری از تخریب این اثر در جریان حمله اعراب به ایران، این اثر را با داستان‌هایی از سلیمان پیامبر تقدس بخشیدند تا مورد هجوم اعراب قرار نگیرد و تخریب نشود.

 

۴. کتابخانه اردشیر بابکان و شاپور (تاسیس حدود سال ۲۵۰ میلادی)
اردشیر بابکان (۲۲۴ ـ ۲۴۱ م) بنیانگذار سلسله ساسانیان بود. او ضمن حمایت از روحانیون زرتشتی از ضعف اشکانیان استفاده کرد و حکومت ساسانی را پایه‌گذاری کرد. اردشیر که مردی خردمند بود به دانش و فرهنگ توجه مخصوص داشت. وی با جدیت و کوشش به جمع‌آوری آثار کهن از زمان هخامنشیان به‌خصوص آثار دوران پارت پرداخت. او مردمانی را به هند و چین و روم فرستاد تا از تمام کتاب‌هایی که در نزدشان بود نسخه‌برداری نمایند و به جست‌وجوی مقدار کمی هم که در عراق مانده بود پرداخت و آن‌ها را در گنجینه‌ای نگهداری کرد. 

 وی همچنین علاقه زیادی به جمع‌آوری اشیای قدیمی از دوران هخامنشی داشت. لذا تا آنجا که می‌توانست به فراهم کردن این آثار هنری و اشیاء قدیمی همت گماشت پسر اردشیر، شاپور اول، کار پدر را ادامه داد و آنچه را از زبان‌های دیگر به فارسی برگردانده شده و به‌صورت کتاب در آمده بود جمع‌آوری کرد. وی همچنین به گرد‌آوری اوستا پرداخت و با کمک موبدان، اوستا را بار دیگر پس از اینکه اسکندر سوزانده بود احیاء کرد. این مجموعه عظیم در کاخ مدائن در تیسفون واقع بوده است. این کتابخانه تا قرن‌ها دوام داشت، تا اینکه در زمان طغرل، اولین پادشاه سلجوقی، غارت شد. 
 

۵. کتابخانه انوشیروان (تاسیس قرن ۵ میلادی)
شهر جندی‌شاپور را شاپور اول در رقابت با انطاکیه بنا کرد. سپس انوشیروان (۵۳۱ ـ ۵۷۹م) در آن شهر مدرسه و بیمارستان عظیمی بنا کرد. این مدرسه محل تحصیل طب و فلسفه بود. برخی از استادان جندی‌شاپور مسیحیان نسطوری بودند که بعد از بسته شدن مدرسه فلسفی رُها به‌دست امپراطور روم، در سال ۴۸۹ م به ایران پناهنده شده بودند. نظیر این جریان در سال ۵۲۹‌م نیز اتفاق افتاد که هفت تن از فلاسفه رومی براثر سخت‌گیری‌های امپراطور روم، به دربار انوشیروان پناهنده شدند و با عزت و احترام مورد استقبال قرار گرفتند. 

کتابخانه انوشیروان در مجاورت بیمارستان جندی‌شاپور قرار داشت. با پیدا شدن نهضت علمی که از زمان اردشیر شروع شده بود، کتاب‌هایی از هند و یونان به ایران آورده شد. بعدها آن کتاب‌ها را ترجمه کردند بیشتر این کتاب‌ها در زمینه علم پزشکی بود. از جمله کتاب‌هایی که از هند آورده بودند، کتاب‌های کلیله‌ودمنه و هزار و یک شب بود که از زبان سانسکریت به زبان فارسی برگردانده شد.
 

سخن پایانی

یکی از افتخارات ایرانیان باستان داشتن کتابخانه بود که نشان می‌دهد آن‌ها در سه‌هزار سال قبل مردمانی دانش‌پژوه و متفکر بوده‌اند و این یکی از دلایل برتری فرهنگ این ملت بر سایر ملل و اقوام در قرون متمادی پیشین است. در این مقاله به بررسی ۵ کتابخانه بزرگ در ایران باستان پرداختیم. امید است تا با توجه بیشتر به فرهنگ کتاب و کتابخوانی در راهی که پیشینیان ما هزاران سال پیش در مسیر آن بوده اند قدم برداریم.



شما هم عضو خبرنامه ما شوید

،با ثبت ایمیل خود در خبرنامه ایران تاپ فایو از آخرین مطالب، به محض انتشار مطلع شوید

برای گپ زدن با کاربران، ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید


ایران تاپ فایو را در رسانه های اجتماعی !دنبال کنید

مطالب ما را در رسانه های اجتماعی نیز می توانید !دنبال کنید