شب هایی که نباید تماشای آسمان را در سال آینده از دست بدهید
در آستانه سال نو قرار داریم و بهار به معنای نفس کشیدن زمین و سبز شدن آن است ولی در این مقاله می خواهیم کمی از زمین فاصله بگیریم و نگاهمان را به سمت آسمان ببریم. در مطلب امروز به سراغ معرفی "مهم ترین رویدادهای نجومی سال 1403" خواهیم رفت. با توجه به این موضوع که احتمالاً بخش زیادی از خواننده های عزیز ایران تاپ فایو در داخل کشور قرار دارند، لذا این رویدادها را به گونه ای انتخاب کرده ایم که بیشتر آنها در ایران با چشم غیرمسلح قابل مشاهده میباشند.
عشق به نجوم و اخترفیزیک در ذات تمامی انسان ها وجود دارد. با صرف زمانی اندک و خواندن این مقاله جذاب، تجربه تکرار نشدنی تماشای آسمان در زیباترین حالت خود را از دست ندهید. تقویمتان را آماده کنید و این روزها را تیک بزنید!
منجمان سال 1403 را بسیار پراتفاق و حتی پر برکت می دانند! اگر کمی به آسمان علاقه مند باشید، حتماً به خوبی می دانید یکی از اساسی ترین رویدادهای مرتبط با نجوم هر سال در اولین روز فروردین اتفاق می افتد و آن هم چیزی نیست جز "اعتدال بهاری".
ساکنین زمین هر سال دو اعتدال را تجربه می کنند، اعتدال بهاری و اعتدال پاییزی. اما اعتدال بهاری به لحظه ای گفته می شود که خورشید از منظر اهالی زمین از صفحه استوای سماوی می گذرد و سپس به سمت شمال آسمان حرکت خود را ادامه میدهد. اعتدال بهاری در اصل همان اتفاقی است که ما جشنش می گیریم و به خاطرش اطراف سفره هفت سین می نشینیم! در تقویم ۱۴۰۳ لحظه تحویل سال ساعت ۶ و ۳۶ دقیقه بامداد در نظر گرفته شده است.
تقویم نجومی ما نشان می دهد روز بیست فروردین یک خورشید گرفتگی کامل را خواهیم داشت. بنابراین اگر ناگهان در میانه روز حس کردید هوا تاریک شده است، به منطق خود شک نکنید! چنانچه شما جزو افرادی هستید که همیشه تفاوت بین خورشیدگرفتگی و ماه گرفتگی برایتان نامشخص بوده است، تفاوت این دو رویداد نجومی را به ساده ترین زبان ممکن، در ادامه برایتان نوشته ایم.
تفاوت اصلی بین خورشیدگرفتگی و ماه گرفتگی این است که در خورشید گرفتگی، زمین بین خورشید و ماه قرار می گیرد، در حالی که در ماه گرفتگی، ماه بین زمین و خورشید قرار می گیرد. به این ترتیب، در خورشیدگرفتگی، نور خورشید به ماه نمی رسد و در ماه گرفتگی، نور خورشید به زمین نمی رسد.
منجمان انتظار دارند در ابتدای اردیبهشت یعنی تاریخ 2 تا 3 اردیبهشت بتوانیم شاهد رد شدن دنباله دار پر نور پونز بروکس از آسمان ایران باشیم. در این تاریخ دنباله دار پونز بروکس در حدود 1.61 واحد نجومی از زمین قرار خواهد گرفت. این فاصله نزدیک به 240 میلیون کیلومتر است. برای علاقه مندان باید بگوییم یک واحد نجومی را میانگین فاصله زمین و خورشید می گویند، بنابراین این فاصله برای تماشا با چشم غیر مسلح و دوربین دو چشمی بسیار مناسب تلقی می شود. جالب است بدانید : این دنباله دار آتشفشانی، که هر ۷۱ سال یک بار به دور خورشید می گردد.
همانطور که گفتیم متخصصان این حوزه، سال 1403 را بسیار پر برکت می دانند! بنابراین در خرداد ماه هم ممکن است جهان شاهد فروپاشی یک دنباله دار باشد! دنباله دار «9پی/تمپل 1» از فاصله 0.55 واحد نجومی سیاره مشتری عبور می کند. همانطور که احتمالا می دانید سیاره مشتری بزرگ ترین سیاره منظومه شمسی است و بنابراین بیشترین میزان نیروی جاذبه را دارد. پس طبیعی است عبور این دنباله دار از کنار سیاره غول آسای مشتری ممکن است منجر به نابود شدن آن شود!
در میانه تابستان یعنی تاریخ های 22 و 23 مرداد ماه یک اتفاق بسیار جذاب نجومی رخ خواهد داد که برای هرکسی جذاب خواهد بود! و آن رویداد چیزی نیست جز بارش شهابی برساوشی! به نقل از ویکی پدیا یکی از بهترین مراکز رصد نجومی و مشاهده بارش شهابی در ایران کویر بشرویه است. کانون این بارش در ناحیه صورت فلکی برساوش و در نزدیکی مرز آن با ناحیه صورت فلکی ذات الکرسی واقع شده است، به همین دلیل است که به آن بارش شهابی برساوشی می گویند.
در مهر ماه دنباله دار سوچینشان-اطلس از آسمان عبور خواهد کرد که متاسفانه از آسمان ایران قابل مشاهده نیست. اما نگران نباشید چرا که در تاریخ 26 مهرماه می توانید شاهد یکی از سه supermoon یا ابرماه باشید. در این حالت حس می کنید ماه بزرگ تر و درخشان تر از همیشه به شما نزدیک است. نام این ابرماه را شکارچی می گویند و قطعا با چشم غیر مسلح قابل مشاهده است.
در آذرماه و آخرین روزهای پاییزی انتظار داریم سیاره غول منظومه شمسی یعنی سیاره مشتری به خوبی از آسمان ایران قابل مشاهده باشد. چنانچه صاحب تلسکوپ هستید تاریخ 17 آذر به سمت مشتری نشانه روید تا از این شب برای تماشای لکه سرخ رنگ بزرگ مشتری و همچنین چهار قمر اصلی آن بهره ببرید.
عطارد نزدیک ترین سیاره به خورشید است و برای رصد آن با استفاده از تلسکوپ کافی است صبح گاه 15 دی تا 6 بهمن را اختصاص دهید به تماشای این سیاره درخشان و از رصد اماتور خود لذت ببرید! چنانچه نیاز به راهنمایی بیشتر داشتید سر زدن به وبسایت space.com را از یاد نبرید!
اتفاقات فضایی که در سال 1403 رخ خواهد داد
این اتفاقات به دست انسان پیش خواهند آمد اما خالی از لطف نیست، لیستی از اتفاقاتی را از نظر بگذرانید که انتظار داریم در این سال پر از رویدادهای نجومی پیش بیاید:
سخن پایانی:
نگاهی به تاریخ ایران نشان میدهد که ایرانیان از دیرباز به آسمان و پدیدههای آسمانی علاقهمند بودهاند و پاسخ بسیاری از پرسشهای خود را از آسمان و حرکات اجرام سماوی طلب و دریافت میکردند. بنابراین عجیب نیست که رویدادهای نجومی به عنوان جزئی از آیین های مردم ایرانی، شناخته شوند و تورهای گردشگری بسیاری برای تماشای آنچه در آسمان شب می گذرد، برگزار گردد. در این مقاله در کنار هم، رویدادهای نجومی در سال 1403 را بررسی کردیم و از روز ابتدائی سال نو تا آخرین ماه سال، هر آنچه باید بدانید را از نظر گذراندیم. پدیده های طبیعی که مشاهده آنها تجربه ای منحصربه فرد و جذاب برای همگی علاقه مندان به آسمان و نجوم است. شما هم اگر جزو این دسته از افراد هستید این رویدادهای آسمانی را در تقویم خود یادداشت نمایید و از دیدن آنها لذت ببرید. آیا تا به امروز تجربه دیدن یکی از رویدادهای نجومی را داشته اید؟! خوشحال خواهیم شد که در قسمت نظرات تجربیات خود را در این زمینه با ما به اشتراک بگذارید و سپاسگزاریم که تا پایان این مقاله با ایران تاپ فایو همراه بودید. با دنبال کردن اکانت ما در اینستاگرام و تلگرام خواننده مطالب جذاب و بروز دنیای علم، فرهنگ و هنر باشید!
،با ثبت ایمیل خود در خبرنامه ایران تاپ فایو از آخرین مطالب، به محض انتشار مطلع شوید
برای گپ زدن با کاربران، ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید