۶ راز مهم برای سلامت جسم و روح در ۷۰ سالگی

بعد از ۷۰ سالگی هم مثل جوان ۲۰ ساله باشید!


Admin Irantop پنج‌شنبه ۰۱ آذر ۱۴۰۳

مثل جوون ۲۰ ساله می‌مونه! اگر دوست دارید در ۷۰ سالگی این جمله را از دیگران بشنوید، این مقاله برای شما نوشته شده است. بیایید ابتدا بررسی کنیم یک جوان ۲۰ ساله چه ویژگی‌هایی دارد. سلامت جسمی اولین مزیت جوان‌ترها نسبت به میانسال‌هاست؛ آن‌ها هیچ درد جسمانی ندارند و بسیاری از حرکات را می‌توانند بدون محدودیت انجام دهند. جوان‌ها روحیه خوبی دارند، با انگیزه هستند، روابط اجتماعی خوبی با دیگران برقرار می‌کنند و در حالت کلی خوشحال و پر انرژی هستند. یک فرد میانسال یا سالمند هم اگر جسم و ذهن سالمی داشته باشد، می‌تواند مثل یک جوان زندگی کند و از دوران بازنشستگی خود بیشترین لذت را ببرد.  در ادامه ۶ ستونِ یک سبک زندگی سالم را توضیح می‌دهیم که به شما برای حفظ سلامت جسمی و روحی در ۷۰ سالگی کمک می‌کنند.


۱. ورزش، ورزش، ورزش!
این روزها اکثر جوان‌ها حداقل یک ساعت در روز را به ورزش اختصاص می‌دهند و این یکی از بهترین عادت‌هایی است که در جامعه نهادینه شده. عضلات وقتی کار نمی‌کنند، تحلیل می‌روند. اما اگر هرروز درگیر باشند و تمرین‌های منظم انجام دهند، قوی‌تر می‌شوند. عصای پیری شما عضله‌هایتان هستند! اگر مراقب سلامت عضله‌ها باشید، احتمالا در سنین بالا محدودیت حرکتی نخواهید داشت و به‌راحتی می‌توانید کارهای شخصیتان را انجام دهید. با افزایش سن، استخوان‌ها به مرور زمان نازک‌تر و شکننده‌تر می‌شوند. حتی بعضی از افراد به پوکی استخوان مبتلا می‌شوند و دردهای شدیدی را تجربه می‌کنند. عضله‌های سالم و قدرتمند از استخوان‌ها حمایت می‌کنند؛ به همین دلیل دردهای استخوانی هم خیلی کم‌تر می‌شود.
ورزش کردن مزیت‌های بسیار دیگری هم دارد. بسیاری از سالمندان در ورزش‌های گروهی با افراد همسن‌وسال خود ارتباط برقرار می‌کنند. درباره اهمیت روابط اجتماعی در سنین بالا در قسمت‌های بعدی بیشتر صحبت می‌کنیم. از طرف دیگر، وقتی جسم سالمی داشته باشید، با اعتماد به نفس در جمع حاضر می‌شوید و فعالیت‌های مختلف را انجام می‌دهید. بسیاری از افراد سالمند که برای انجام کارهایی مثل راه‌ رفتن یا بالا و پایین رفتن از پله‌ها به کمک دیگران نیاز دارند، فقط بخاطر این برای دیگران دردسر درست نکنند، در خانه می‌مانند، منزوی می‌شوند و به دنبال آن با هزار و یک مشکل و بیماری دیگر مواجه می‌شوند. پس ورزش کردن اولین رازی است که برای سلامت جسم و روان در سنین بالا به آن نیاز دارید. 

2.با دوست‌هایتان وقت بگذرانید
به آخرین باری که از یک دورهمی دوستانه که بسیار خوش گذشته بود، بازگشتید، فکر کنید. بعد از چنین دورهمی‌هایی احساس مثبتی داشتید و احتمالا در طول صحبت با دوست‌هایتان مشکلات و بیماری‌ها را از خاطر برده بودید. وقتی خوش‌مشرب باشید، هیچوقت تنها نمی‌مانید و روان سالم‌تری خواهید داشت. دیگران همیشه دوست دارند با شما رفت‌وآمد داشته باشند و در برنامه‌های مختلفی چون دورهمی‌ها، سفرها و مهمانی‌ها شما را دعوت می‌کنند. این رفت‌وآمدها روح شما را جوان نگه می‌دارد!

وقتی تنها می‌مانید و کاری برای انجام دادن ندارید، ذهنتان شما را وارد چرخه بی‌انتهای افکار می‌کند. افکاری که اغلب آن‌ها درباره مشکلات و بیماری‌ها هستند. این افکار هم مشکلاتی که اکنون با آن‌ها دست‌وپنجه نرم‌ می‌کنید را پررنگ‌تر می‌کنند و هم مشکلات جدید به‌وجود می‌آورند. اما اگر روابط اجتماعی خوبی داشته باشید و سرگرم بمانید، نشخوار ذهنی به پایان می‌رسد و زندگی شادتری را تجربه می‌کنید.

 
3. مراقب دندان‌هایتان باشید
در خیال بچه‌ها، دندان مصنوعی یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های پدربزرگ‌ها و مادربزرگ‌هاست! پس از دندان‌هایتان مراقبت کنید تا پیر نشوید. البته در سال‌های اخیر استفاده از ایمپلنت متداول‌تر از دندان مصنوعی است، اما وقتی دندان‌های سالم داشته باشید، می‌توانید هرچیزی بخورید و سالم‌تر می‌مانید. بهتر است چند ماه یک‌بار از دندان‌هایتان عکس بگیرید تا خرابی‌ها را زود تشخیص دهید و وقتی سطحی هستند، آن‌ها را درمان کنید. برای مراقبت از دندان هم فقط کافی است مرتب مسواک بزنید و نخ دندان بکشید.


4. جمله «از ما که گذشت» را برای همیشه فراموش کنید
میانسال‌ها و سالمندهای ناتوان معمولا زیاد از جمله «از ما که گذشت» استفاده می‌کنند. در سنین بازنشستگی اکثر افراد پول و زمان کافی برای پیگیری علاقمندی‌هایشان را دارند، اما با این جمله، فرصت را حرام می‌کنند. تصور کنید زمان زندگیتان به پایان برسد، اما شما حتی یک‌بار هم کار مورد علاقه‌تان را انجام نداده باشید. در همین یک جمله، حسرت یک زندگی پنهان شده است!

در دنیای امروز بسیاری از سالمندها یادگیری یک فعالیت جدید را شروع می‌کنند. بعضی به سراغ یادگیری هنرهایی مثل موسیقی یا نقاشی می‌روند، بعضی یادگیری یک زبان جدید را شروع می‌کنند و حتی بعضی از افراد هم وارد دانشگاه می‌شوند و در رشته مورد علاقه‌شان درس می‌خوانند. انجام کارهای مورد علاقه‌تان هم به شما انگیزه و شوق زندگی می‌دهد و هم یک راه عالی برای سرگرمی است. در قسمت‌های قبلی درباره سرگرم نبودن، نشخوار فکری و عواقب آن صحبت کردیم. 


۵. چکاپ‌های منظم انجام دهید
باید قبول کنیم که وقتی سن بالا می‌رود، بدن رو به افول می‌رود و ضعیف می‌شود. بنابراین باید بیشتر از بدن خود مراقبت کنید و اقدامات لازم برای پیشگیری و درمان بیماری‌ها را انجام دهید. حتما یک پزشک خانوادگی حاذق انتخاب کنید و به‌صورت منظم با پزشک چکاپ انجام دهید. دستورات پزشک بعد از هر چکاپ را اجرا کنید. اگر به بیماری خاصی مثل دیابت، فشار خون و... مبتلا هستید، حتما داروها را به موقع مصرف کنید. وقتی به بدن خود توجه می‌کنید و مراقب آن هستید، بدنتان هم کارهایی که می‌خواهید را انجام می‌دهد. در نتیجه می‌توانید سبک زندگی که دوست دارید را بدون محدودیت در پیش بگیرید. 


۶. خوب بخورید، خوب بنوشید و خوب بخوابید
تغذیه سالم از دیگر نکاتی است که در سنین بالا اهمیت دارد. تمرین کنید و عادت‌های مخربی مثل سیگار و مصرف بی‌رویه الکل را کنار بگذارید. رژیم غذایی پر از گیاه و سبزیجات داشته باشید و به اندازه کافی گوشت و لبنیات مصرف کنید تا پروتئین و کلسیم مورد نیاز بدنتان تأمین شود. اگر در آزمایش‌ها نشانی از کمبود ماده‌ای وجود دارد، حتما آن را با مکمل جبران کنید. بسیاری از سالمندها بخاطر کمبود ویتامین‌ها کم‌انرژی و بیمار هستند. مصرف مکمل‌های ویتامین این کمبودها را جبران می‌کند و عوارض ناشی از آن‌ها را از بین می‌برد.

خواب کافی و باکیفیت هم از دیگر رازهایی است که انرژی جوانی را به شما برمی‌گرداند. برای خواب راحت و باکیفیت نیازی به مصرف دارو نیست، مگر اینکه بیماری اعصاب شدید و مزمن داشته باشید. اگر بیماری خاصی ندارید، برای خواب خوب، فقط کافی است خسته به تختخواب بروید. در طول روز خود را سرگرم کنید و با توجه به توان جسمانی، برنامه‌هایی بچینید تا شب خسته باشید. با این کار به محض اینکه سرتان به بالش برسد، می‌خوابید! برای افزایش کیفیت خواب، تمرین‌های مدیتیشن و تن‌آرامی به شما کمک می‌کند. همچنین توصیه می‌شود حداقل یک ساعت قبل از خواب را از تکنولوژی، موبایل و تلویزیون دور شوید و زمان خود را به نوشتن، مطالعه و کارهای درونی سپری کنید.


سخن پایانی 
اگر بخواهیم راز سلامت جسم و روان در سالمندی را در یک عبارت خلاصه کنیم، آن عبارت این است:«سبک زندگی سالم». در سبک زندگی سالم انسان‌ها به اندازه کافی فعالیت می‌کنند و رژیم غذایی مناسبی دارند تا جسم سالمی داشته باشند؛ کاری برای سرگرمی انجام می‌دهند تا از فکرهای بیهوده در امان بمانند و ارتباط‌های سالمی با دیگران برقرار می‌کنند تا زندگی اجتماعی داشته باشند و از نظر روانی سالم بمانند. با این کار وقتی به ۷۰ سالگی و حتی بیشتر می‌رسید، کسی سن شما را تشخیص نمی‌دهد و خودتان هم متوجه می‌شوید خیلی جوان‌تر و سرزنده‌تر از سن شناسنامه‌ای خود هستید.
 



شما هم عضو خبرنامه ما شوید

،با ثبت ایمیل خود در خبرنامه ایران تاپ فایو از آخرین مطالب، به محض انتشار مطلع شوید

برای گپ زدن با کاربران، ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید


ایران تاپ فایو را در رسانه های اجتماعی !دنبال کنید

مطالب ما را در رسانه های اجتماعی نیز می توانید !دنبال کنید