5 تکنیک برای ایجاد عادت همیشگی کتاب خواندن

اگر هنوز کتابخوان نیستید، با این تکنیک‌ها عاشق مطالعه می‌شوید


Admin Irantop چهارشنبه ۰۳ بهمن ۱۴۰۳

کتاب خواندن میلیون‌ها مزیت دارد و یکی از مهم‌ترین کارهایی است که می‌توانید برای سلامت ذهن انجام دهید. احتمالا بارها و بارها مزیت‌های کتاب خواندن را شنیده‌اید و لیستی از کتاب‌هایی که باید بخوانید تهیه کرده‌اید. شاید حتی بارها و بارها کتاب خواندن را شروع کرده باشید و چند صفحه‌ای هم پیش رفته باشید، اما دوباره آن را رها کرده‌اید. اگر جزو افرادی هستید که هنوز هم روزهایی را بدون کتاب خواندن سپری می‌کنید یا چند کتاب نیمه‌کاره دارید که مدام در گوشه ذهنتان به تمام کردن آن‌ها فکر می‌کنید، این مقاله برای شما نوشته شده است. در این مقاله با ۵ تکنیک ساده به شما کمک می‌کنیم کتاب خواندن را به یک عادت همیشگی در زندگیتان تبدیل کنید.


۵ تکنیک برای عادت به کتابخوانی
برای ایجاد یک عادت خوب باید دلیل مناسبی برای انجام آن داشته باشید. برای کتاب خواندن باید به سراغ کتاب‌هایی بروید که یا به آن‌ها علاقه دارید یا مطالعه آن‌ها شما را به هدفی که دنبال می‌کنید، می‌رساند. پس پیش از هرچیز باید هدف خود از مطالعه را مشخص کنید تا دلیلی برای انجام آن داشته باشید. مثلا کتاب‌های آشپزی را در نظر بگیرید. اگر کسی قصد آشپزی داشته باشد یا بخواهد به یک آشپز حرفه‌ای تبدیل شوید، این کتاب‌ها را می‌خواند و دستورالعمل‌های آن‌ها را اجرا می‌کند تا غذاهای خوب بپزد. اما اگر کسی قصد آشپزی نداشته باشد، دلیلی برای خواندن این کتاب‌ها ندارد. پس پیش از هرچیز هدف خود از مطالعه را مشخص کنید و سپس با تکنیک‌هایی که در ادامه توضیح می‌دهیم، مطالعه را به یک عادت در زندگی خود تبدیل کنید.

 
۱. از ژانری که دوست دارید شروع کنید
ذهن ما ناخودآگاه از تفریح و سرگرمی لذت می‌برد. وقتی مطالعه را با کتاب‌های سرگرم‌کننده شروع می‌کنید، تصور ذهنتان درباره مطالعه تغییر می‌کند و این کار از یک کار سخت و وقت‌گیر به یک تفریح لذت‌بخش تبدیل می‌شود. بسیاری از افراد به اشتباه ژانرهای مختلف کتاب‌ها را قضاوت می‌کنند؛ مثلا می‌گویند رمان‌ها و ادبیات داستانی فقط وقت‌گیر هستند و هیچ چیز به آدم یاد نمی‌دهند، به همین خاطر فقط باید کتاب‌های آموزنده در حوزه‌هایی مثل روانشناسی، مدیریت و... خواند. اما واقعیت این است که هر کتابی می‌تواند مفید باشد، حتی اگر فقط به ما برای ایجاد عادت مطالعه همیشگی کمک کند.
مطالعه را با ژانر مورد علاقه خود شروع کنید. ژانرهایی مثل رمان‌های عاشقانه، داستان‌های پلیسی و معمایی یا داستان‌های تخیلی معمولا طرفدارهای بیشتری دارند. این دسته از کتاب‌ها شما را با خودشان همراه می‌کنند و باعث می‌شوند با میل و اشتیاق به سمتشان بروید تا متوجه شوید ادامه داستان چه می‌شود. این کشش ناخودآگاه همان چیزی است که برای شروع عادت کتابخوانی به آن نیاز دارید.


۲. همیشه یک کتاب به همراه داشته باشید
در طول روز همیشه دقیقه‌ها و ساعت‌های تلف شده‌ای هستند که ناچاریم آن‌ها را سپری کنیم. زمانی که در صف انتظار بانک یا اداره‌ها هستیم یا زمانی که در طول مسیر به سرکار یا خانه سپری می‌کنیم یا وقتی زودتر به قراری می‌رسیم و مجبوریم منتظر بمانیم، زمان‌هایی هستند که می‌توانیم به کتاب خواندن اختصاص دهیم. اغلب افراد چنین زمان‌هایی را به گشت‌وگذار در فضای مجازی یا بازی کردن سپری می‌کنند، اما اگر شما همیشه یک کتاب کوچک آماده در کیف داشته باشید، می‌توانید مطالعه کنید. حتی اگر فقط در همین زمان‌های اضافی مطالعه کنید، احتمالا هر چند هفته یک‌بار، یک کتاب را تمام خواهید کرد.


۳. کتاب را جایگزین فضای مجازی کنید
خیلی از ما زمان اضافه در طول روز داریم، اما آن را در فضای مجازی از دست می‌دهیم. احتمالا برای شما هم بارها پیش آمده است که همه صفحه‌های مجازی خود را چک کرده‌اید، همه پیام‌ها را جواب داده‌اید و هیچ نوتیفیکیشنی ندارید، اما باز هم ناخودآگاه قفل صفحه موبایلتان را باز می‌کنید و وارد اپلیکیشن‌هایی مثل اینستاگرام یا تلگرام می‌شوید تا برای بار هزارم در اکسپلوری که هیچ چیز جدیدی ندارد بگردید یا مطالب کانال‌های تلگرامی را بخوانید. این کار به راحتی می‌تواند با کتاب خواندن جایگزین شود! این‌بار وقتی دستتان ناخودآگاه به سمت موبایل رفت تا قفل را باز کند، گوشی را کنار بگذارید و به جای آن کتابتان را باز کنید و فقط یک جمله بخوانید. بعد از آن ذهنتان با شما برای مطالعه همراه می‌شود و جمله‌های بعدی را ادامه می‌دهد.
بهتر است زمانی که کتاب می‌خوانید، گوشی موبایلتان را سایلنت و در جایی دور از دسترس قرار دهید. زیرا عادت باز کردن قفل گوشی، راهی است که ذهن برای فرار از تمرکز کردن استفاده می‌کند. به همین خاطر ممکن است حتی در حین مطالعه هم ناخودآگاه قفل گوشی را باز کنید و دوباره وارد عادت مخرب گشتن در اکسپلور شوید. با دور کردن گوشی موبایل این بهانه را از ذهنتان می‌گیرید و آن را مجبور می‌کنید روی مطالعه متمرکز باشد.


۴. جاهای جذاب را برای کتاب خواندن انتخاب کنید
فضایی که در آن کتاب می‌خوانید نیز اهمیت بسیاری دارد. کتابفروشی‌های آرام، کافی‌شا‌پ‌هایی که به آن‌ها علاقه دارید، طبیعت یا حتی پارک‌ها می‌توانند فضای مناسبی برای مطالعه باشند. با قرار گرفتن در چنین فضاهایی کتاب خواندن برایتان لذتبخش می‌شود. حتی می‌توانید قبل یا بعد از کتاب خواندن فعالیت‌هایی مثل سفارش یک نوشیدنی یا ورزش کردن انجام دهید. با این کار روتین کتاب خواندن و تفریح‌های کنار آن به یک بخش جذاب در زندگی روزمره‌تان تبدیل می‌شود و کم‌کم به آن عادت خواهید کرد.
۵. خلاصه کتاب‌ها را بخوانید
فضای مجازی و تکنولوژی ما را به سرعت زیاد عادت داده‌اند. این روزها کم‌تر کسی حوصله دارد یک کتاب چند صد صفحه‌ای را مطالعه کند تا به نتیجه برسد. همه افراد به دنبال محتواهای مختصر و مفید و ساندویچی هستند. به همین خاطر سایت‌هایی راه‌اندازی شده‌اند که کتاب‌ها را خلاصه می‌کنند و این خلاصه‌ها را در اختیار خواننده‌ها قرار می‌دهند. حتی بعضی از انتشارات‌ها، خلاصه‌های کتاب‌ها را در کتاب‌های کوچک‌تر و جیبی چاپ می‌کنند و می‌فروشند. 
اگر باید کتابی را بخوانید، اما طولانی است و حوصله‌تان از مطالعه آن سر می‌رود، می‌توانید آن را در سایت‌هایی که در زمینه خلاصه کتاب فعالیت می‌کنند، پیدا کنید و در چند صفحه کوتاه، منظور کتاب را متوجه شوید. جالب است بدانید که حتی بعضی از پادکسترها خلاصه کتاب‌ها را به‌صورت صوتی توضیح می‌دهند و می‌توانید آن‌ها را گوش کنید. سایت‌های چکیدا و بوکاپو دو سایت ایرانی هستند که در زمینه خلاصه کردن کتاب‌های مختلف فعالیت می‌کنند. پادکست‌های" بی‌پلاس" و "خوره کتاب" هم در زمینه خلاصه و معرفی کتاب در بسترهای پادکست مثل کست‌باکس فعالیت دارند.


سخن پایانی
فرصت زندگی محدود است و ما زمان کافی نداریم تا با دیدگاه‌های مختلف زندگی را تجربه کنیم؛ اما خواندن کتاب‌هایی که توسط دیگران با دیدگاه‌هایی متفاوت به زندگی نوشته شده است، می‌تواند فرصت محدود ما را جبران کند. ما به کمک کتاب‌ها از نگاه نویسنده به دنیا و زندگی نگاه می‌کنیم. وقتی کتاب یک نویسنده را می‌خوانید مثل این است که با او نشست‌وبرخاست داشته‌اید و درباره مسائلی که در کتابش مطرح شده، صحبت کرده‌اید! با همین جمله می‌توانید تصور کنید که مطالعه چه دانشی به شما اضافه می‌کند و تا چه اندازه می‌تواند روی تجربه زندگی شما تأثیر مثبت داشته باشد.
 



شما هم عضو خبرنامه ما شوید

،با ثبت ایمیل خود در خبرنامه ایران تاپ فایو از آخرین مطالب، به محض انتشار مطلع شوید

برای گپ زدن با کاربران، ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید


ایران تاپ فایو را در رسانه های اجتماعی !دنبال کنید

مطالب ما را در رسانه های اجتماعی نیز می توانید !دنبال کنید