آیا قلب فقط عضوی برای خونرسانی است؟
در سالهای اخیر تحقیقهای مختلفی روی قلب انجام شده است که نتایج شگفتانگیزی را نشان میدهند. قلب چیزی بیشتر از ارگان اصلی گردش خون و حیاتبخش بدن است. دانشمندان کشف کردهاند که قلب هوش و نورونهای عصبی دارد، یک میدان مغناطیسی بزرگ است و حتی میتواند آنچه رخ میدهد را به خاطر بسپارد! همه اینها یعنی قلب شما بیشتر از چیزی که فکر میکنید در زندگی شما تأثیرگذار است و میتواند به شما در تصمیمهای مهم زندگیتان کمک کند. در این مقاله بر اساس اطلاعات علمی که از منابع معتبری چون موسسه Heartmath و PubMed به دست آمده است، حقایق جذابی درباره قلب را توضیح میدهیم.
۵ حقیقت شگفتانگیز درباره قلب
همه حقایقی که در این مقاله بیان میکنیم را میتوان در یک جمله خلاصه کرد: قلب شما هوشمند است! در دیدگاه سنتی علم، قلب عضوی است که بهعنوان یک پمپ عمل میکند و وظیفه پمپاژ خون را برعهده دارد، اما دانشی که امروز داریم به ما میگوید قلب مرکز هوشمندی است که با مغز و بدن ارتباط دارد و میتواند در کنترل احساسات، تصمیمگیری و ارتباطات ما نقش داشته باشد! در ادامه حقیقتهایی را درباره هوش قلب میخوانید و متوجه میشوید که قلب شما چه قابلیتهایی دارد که از آنها بیخبر بودید.
۱. قلب انسان ۴۰ هزار نورون عصبی دارد
۴۰ هزار نورون موجود در قلب ما را وادار میکند که این عضو را بهعنوان یکی از اعضای هوشمند بدن در نظر بگیریم. جالب است بدانید که عملکرد نورونهای قلب، شبیه به نورونهای مغزی است؛ یعنی قابلیت پردازش و ذخیره اطلاعات را دارند. بنابراین هوش قلب یک اصطلاح واقعی است! البته تعداد نورونهای قلب نسبت به ۸۶ میلیارد نورونی که در مغز وجود دارد، بسیار ناچیز است؛ اما قلب ما با همین ۴۰ هزار نورون هم به شیوهای خاص با بدن و مغز ارتباط برقرار میکند و پیامهای عصبی خود را به سایر بخشها انتقال میدهد.
قلب به کمک شبکه عصبی خود، بعضی از عملکردها را بهصورت مستقل از مغز مدیریت میکند. بهعنوان مثال شما وقتی در موقعیت پر استرسی قرار میگیرید، شبکه عصبی قلبتان دادههای مربوط به این محیط را دریافت میکند و ریتم تپش قلب شما تندتر خواهد شد. این نشان میدهد قلب قدرت پاسخگویی به احساسات شما را دارد.
۲. سیگنالهای ارسالشده از قلب به مغز قویتر از سیگنالهای مغز به قلب هستند
قلب و مغز باهم تعامل دارند. این یعنی در تصمیمگیریهای مهم زندگی، قلب و مغز شما باهم مشارکت میکنند و قلبتان هم نظرش را اعلام میکند! بیایید کمی علمیتر به این ماجرا نگاه کنیم. در تعامل دو طرفه قلب و مغز، تعداد و قدرت سیگنالهایی که قلب به مغز میفرستد، بیشتر است. سیگنالهای قلب از طریق عصب واگ (Vagus Nerve) به مغز ارسال میشوند. این سیگنالها روی عملکرد مغز در پردازش احساسات و تصمیمگیریها تأثیر میگذارند.
بیایید با یک مثال واقعی این سیگنالها را بهتر درک کنیم. احتمالا شما هم وقتی هیجانزده یا عصبانی هستید، تصمیماتی میگیرید که شاید اگر آرامش داشتید، هرگز چنین تصمیمی نمیگرفتید. احساسات بیش از هر عضو دیگری، قلب را درگیر میکنند. قلب نیز بر اساس همین احساسات، سیگنالهایی به مغز میفرستد که روی عملکرد بخش مربوط به پردازش احساسات و تصمیمگیری تأثیر میگذارد. در نتیجه تصمیم نهایی شما یک تصمیم احساسی خواهد بود.
۳. قلب یک میدان مغناطیسی قدرتمند دارد
قلب یک میدان مغناطیسی ایجاد میکند که روی بدن و حتی محیط اطراف ما تأثیر میگذارد. این میدان تا چند متر دور از بدن قابل اندازهگیری است و حتی میتواند روی ارتباط ما با افرادی که نزدیکمان هستند، تأثیر داشته باشد. احتمالا برای شما هم پیش آمده است که وقتی کسی را برای اولین بار میبینید، حس خوبی میگیرید و دوست دارید بیشتر با او ارتباط داشته باشید. این احساس خوب ناشی از میدان مغناطیسی قدرتمند قلب است. نکته جالبتر درباره میدان مغناطیسی قلب این است که از احساسات تأثیر میگیرد. بهعنوان مثال احساسات منفی مثل خشم یا حسادت در مغناطیس قلب بینظمی ایجاد میکنند و احساسات مثبتی مثل قدردانی و عشق تقویتکننده این میدان هستند.
میدان مغناطیسی قلب از جنبههای مختلف اهمیت بسیاری دارد. در ادامه توضیح میدهیم که این میدان میتواند چه اثراتی در زندگی شما داشته باشد:
۴. ریتم تپش قلب به احساسات شما در هر لحظه بستگی دارد
وقتی صحبت از ضربان قلب میشود، همه افراد به ریتم منظم و یکنواختی فکر میکنند که از روز اول تولد شروع میشود و تا آخرین روز زندگی ادامه دارد. اما واقعیت این است که این ریتم همیشه منظم و یکنواخت نیست و در هر لحظه از زندگی تغییر میکند؛ مثل یک ساز موسیقی که در هر لحظه، یک نت خاص را مینوازد. احساسات مثبت مثل قدردانی، محبت و دوستی، ریتم قلب را آرام، منظم و منسجم میکنند. اما احساسات منفی مانند خشم، نفرت و استرس، نظم موجود در ریتم ضربان قلب را از بین میبرند. منظم یا نامنظم بودن ریتم قلب روی همه ارگانهای بدن تأثیر دارد. بهعنوان مثال وقتی ریتم قلب شما آرام و منظم است، احساس بهتری دارید، آرام هستید و کمتر بیمار میشوید. اما وقتی بخاطر احساسات منفی، ریتم قلب شما نامنظم میشود، باید با مشکلاتی مثل کمبود انرژی، خستگی و بیتمرکزی دست و پنجه نرم کنید.
۵. قلب حافظه دارد
یکی از ویژگیهای هوش قلب داشتن حافظه و قدرت بهخاطر سپردن اطلاعات است. البته این حافظه با نام «حافظه سلولی» شناخته میشود و در تمام ارگانهای بدن وجود دارد. شبکه عصبی قلب میتوانند اطلاعات را ذخیره کنند و آنها را به یاد آورند. نورونها با این اطلاعات و سیگنالهایی که به مغز میفرستند، به تصمیمگیریها کمک میکنند و روی بخش پردازش احساسات تأثیر میگذارند. قلب بهعنوان مرکز احساسی بدن عمل میکند و با توجه به اطلاعاتی که در شبکه عصبی خود ذخیره کرده است، به سایر ارگانها پیام میفرستد.
چطور از قابلیتهای هوش قلب استفاده کنیم؟
اکنون که حقیقتهای مهم درباره انرژی و هوش قلب را میدانید، احتمالا به این فکر میکنید که چطور میتوانید از این قابلیتها استفاده کنید. واقعیتهایی که در این مقاله گفتیم نشان میدهند قلب شما یک ابزار فوقالعاده برای به تعادل رساندن بدن، حفظ سلامتی، انسجام ذهن و رسیدن به خواستههاست. در ادامه تکنیکهایی را آموزش میدهیم که با استفاده از آنها میتوانید از قابلیتهای هوش قلب خود استفاده کنید و به آنچه میخواهید برسید:
سخن پایانی
در این مقاله درباره هوش قلب و حقیقتهای شگفتانگیزی که درباره آن وجود دارد، صحبت کردیم. موسسه Heart Math مجموعهای است که بهصورت علمی و تخصصی روی ارتباط قلب با بدن، ذهن و احساسات کار میکند و همیشه نتایج جذابی از تحقیقاتی که در این زمینه انجام میدهد را منتشر میکند. در این مقاله چکیدهای از دستاوردهای وبسایت این مجموعه را با شما به اشتراک گذاشتیم. اگر شما نیز تجربهای در حس کردن هوش و انرژی قلب دارید یا تمرین خاصی برای تقویت میدان مغناطیسی قلب انجام میدهید، آن را در بخش کامنتها با ما در میان بگذارید.
،با ثبت ایمیل خود در خبرنامه ایران تاپ فایو از آخرین مطالب، به محض انتشار مطلع شوید
برای گپ زدن با کاربران، ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید