لاکچری یا همان لوکسگرایی در ایران برای افراد پولدار به یک سبک زندگی تبدیل شده است. کسانی که به زندگی لوکس عادت کردهاند، علاقه زیادی به ورزشهای لاکچری در ایران دارند و برای پُر کردن اوقات فراغت خود، حاضر به پرداخت هزینههای زیاد هستند. برای یک بار پرواز در فرازِ ابرها و تماشایِ سطح شهر، افراد زیادی حاضر هستند مبالغ 10 الی 20 میلیونی را پرداخت میکنند.
بسیاری دیگر با جت اسکیهای گرانقیمت (150 میلیونی)، خود در دریاچۀ فشافویه به موجنوردی در آبهای خروشان میپردازند. پیستهای آفرود برای مسابقههای اتومبیلرانیِ چند صد میلیونی افراد پولدار، مهیا شدهاند، تا آنها با خودروهای گرانقیمت خود بتوانند به جنگل و کوهستان بروند.
بیلیارد، پاراگلایدر، بولینگ، پاتیناژ ورزشهایی نیستند که قشرِ کثیری از جامعه بتوانند از پس هزینههایشان بربیایند. به همین دلیل ما در این مقاله تصمیم گرفتیم 5 ورزش لاکچری در ایران را که افراد پولدار از آن استفاده میکنند را معرفی کنیم.
منظور از ورزش لاکچری چیست؟
بسیاری از ورزشها مانند فوتبال، والیبال و ... برای همه ما شناخته شده هستند و توسط اقشار مختلف (ضعیف، متوسط و پولدار) جامعه مورد استفاده قرار می گیرند. منظور از ورزش لاکچری، ورزشهایی هستند که تفریحات قشرِ مرفۀ جامعه را از سایر مردم جدا میکند. این ورزشها تنها توسط افراد کمی انجام میشوند و بقیه مردم از آنها شناخت کمی داشته و یا آشناییشان تنها در حد تماشای صحنههای آنها از تلویزیون و فیلمها است.
بسیاری از مردم تجربه بازی در ورزشهایی مانند بولینگ، گلف، پاتیناژ، اسکیت، بیلیارد، اسکی، پاراگلایدر و ... را ندارند، درحالیکه این ورزشها جزء تفریحات هفتگی یا ماهانه جمع کثیری از افراد پولدار به شمار می روند. در واقع ورزشهای لوکس در ایران هزینه زیادی را در بر داشته و بهایی که افراد پولدار برای یک روز استفاده از آنها پرداخت میکنند، برابر با یک ماه حقوق کارگر و یا فروشنده از قشرِ ضعیف و متوسط جامعه است.
1. 20 دقیقه پرواز با پاراگلایدر بر فراز ابرها 750 هزارتومان
پرواز بر فراز ابرها را همهی مردم دوست دارند، رسیدن به ابرها و دیدن سطح شهر از آن بالا، آرزوی بسیاری از افراد است. اما آیا همه مردم میتوانند تجهیزات گرانقیمت این ورزش پرهزینه را خریداری کنند؟ هزینه خرید تجهیزات پاراگلایدر به دلیل مسائل ایمنی بسیار بالا بوده و از 50 تا 100 میلیون تومان متغیر است.
اگر بخواهید نحوه استفاده از آن را یاد بگیرید، باید برای دورههای آموزشی آن نیز حداقل 5 الی 15 میلیون پرداخت کنید. این اعداد و ارقام مبالغی نیستند که افراد متوسط و ضعیف جامعه بتوانند از پس هزینههای آن بربیایند و مختص مردم پولدار است. اگر قشر متوسط جامعه نیز بخواهند، میتوانند هزینه 450 تا 750 هزارتومانی را برای 15 الی 20 دقیقه سوارِ پاراگلایدر شدن بپردازند، اما این مبلغ نیز برای بسیاری افراد هزینه کمی نیست و تنها افراد لاکچری میتوانند برای تفریحات خود این مبالغ را بپردازند.
2. جت اسکی، ورزش تابستانه لاکچریهای ایرانی
ورزشهای آبی با استفاده از جت اسکی، جت پت و کایاک در دریاچۀهای ایران طرفداران زیادی دارد. برخی دریاچۀها مانند فشافویه پاتوق ورزشهای لوکس، افراد پولدار است. در این بین و بهدلیل هیجانانگیز بودن جت اسکی، محبوبیت این ورزش بسیار بالا بوده و نه تنها در ایران بلکه در سایر کشورها نیز هزینه های زیادی را به همراه دارد.
اگر بخواهید جت اسکی شخصی خود را خریداری کنید، برندهای یاماها، کازاواکی، تیزو و سوزوکی در ایران با قیمت حدودی 50 تا 150 میلیون تومان موجود بوده و علاوه بر آن برای کسب مجوز و سایر تجهیزات این ورزش پرنشاط نیز باید 20 الی 30 میلیون هزینه صرف کنید که تنها افراد پولدار از پس هزینههای آن بر میآیند. این ورزش دارای 9 سطح است که 3 سطح نخست آن برای افراد مبتدی بوده و برای شرکت در آن باید 500 هزارتومان تا 2 میلیون (و یا حتی بیشتر)، پرداخت کنید.
3. ورزش لاکچری اسکی در هوای سرد برفی
یکی دیگر از ورزشهای لوکس برای طبقه مرفۀ جامعه، ورزش اسکی است. تنها خرید لباس و تجهیزات اسکی به 3 الی 10 میلیون پول نیاز دارد. اما این به آن معنی نیست که رویایِ سر خوردن بر روی برف را نتوانید تجربه کنید.
اسکی تنها به مناطق برفی محدود نیست و با صرف هزینه اجاره یک ساعته معادل 100 الی 200 هزارتومان نیز در مناطق کوهستانی و کویری قابل اجرا است. این در حالی است که قشر لاکچری جامعه هر زمان که دلشان بخواهد میتوانند با لوازم و امکانات خود، حسِ هیجانانگیزی را با ورزش اسکی تجربه کنند.
4. اسب سواری با اسبهای چند صد میلیونی
اسب سواری ورزش امروز و دیروز نیست؛ بلکه سالیان سال در همه کشورها خصوصاً ایران به عنوان یک تفریح مهیج مورد استفاده قرار میگرفته است. در روزگاران قدیم تنها خانها و افراد پولدار توانایی خرید و نگهداری اسبها را داشتند. امروزه و با قیمت 100 الی 800 میلیونی اسب در باشگاهها تنها طبقه مرفۀ جامعه میتوانند بر روی اسبهای اصیل خود سواری کنند.
اگرچه اسب در قیمت های 10 تا 50 میلیون نیز وجود دارد، اما آنها سرکش بوده و برای استفاده در باشگاه و مسابقات اسبسواری مناسب نیستند. به غیر از هزینه خرید اسب، باید مبلغ 1 الی 5 میلیون تومان را نیز برای خرید تجهیزات و 300 هزارتومان تا 3 میلیون را هم برای هرجلسه آموزش اسب سواری پرداخت کنید. همچین هزینه نگهداری اسب در اصطبلها نیز جداگانه محاسبه میشود. تنها افراد پولدار جامعه که به دنبال تفریحات خود با اسبسواری هستند، میتوانند هزینه بالای این ورزش لاکچری را در ایران بپردازند.
5. تور ورزشی آفرود با ماشینهای گران قیمت
آفرود (اتومبیلرانی خارج از جاده)، یکی دیگر از ورزشهای لاکچری در ایران است که طرفداران زیادی دارد. در شهرهای بزرگ از جمله تهران تورهای بزرگی برگزار میشود تا افراد پولدار با اتومبیلهای دو دیفرانسیل خود تجربیاتِ هیجانانگیزی را در طبیعت کسب کنند. شرکتکنندگان در این مسابقات با ماشینهای مدل نیسان پیکاب، اف جی کروز، لندکروز سریهای 60 تا 100، تویوتا هایلوکس، نیسان، سافاری، پرادو 120 و نیسان پاترول خود، مسیرهای ناهموار جنگل، کوهستان و کویر را با سرعت بالا طی میکنند.
علاوه بر گرانقیمت بودن این خودروها، تجهیزات مرتبط با آنها نیز گران هستند؛ به نحوی که فقط پرچم تزئینی کوچک روی این خودروها حداقل 100 هزارتومان قیمت دارد. اگر بخواهید از آفرودهای مسابقهای استفاده کنید، باید سند ملک یا خودروی 350 میلیون به بالای خود را گِرو بگذارید. هزینه اجاره هر خودرو 300 هزارتومان است و تنها افراد پولدار میتوانند از پس هزینههای این مسابقات بر بیایند.
جمع بندی
ورزشهای لاکچری در ایران باتوجه به هزینههای هنگفت خود برای افراد قشر مرفۀ جامعه تدارک دیده شدهاند. این به آن معنی نیست که سایر مردم نتوانند از آنها استفاده کنند، اما بدون شک هزینه زیادی را بر دوش آنها خواهد گذاشت که قطعاً بر روی کیفیت هزینههای زندگیشان تأثیر منفی میگذارد. ورزشهای تفریحی که دارای هزینه بالایی هستند، برای همه مردم و برای مدت زمان طولانی میسر نیستند، ورزشهای معرفی شده در این مقاله نیز در زمره این موارد به شمار می روند. ما در این مقاله سعی کردیم 5 ورزش لاکچری در ایران را معرفی کنیم.