۵ دلیل نخوابیدن نوزاد در شب و راه حل های رفع آن


Admin Irantop پنج‌شنبه ۰۱ آذر ۱۴۰۳

شاید شما هم در اطراف خود نوزادانی را دیده باشید که شب‌ها کلافه‌تر از همیشه به نظر می‌رسند و گریه‌ها و ناآرامی‌های شبانه‌شان سبب سلب آسایش خود و والدین خصوصاً مادرانشان می‌شود.
شب بیداری نوزادان، یکی از رایج‌ترین مسائلی است که والدین با آن سر و کار دارند، اما نوزادان چرا در طول شب بیدار می‌شوند و چرا نمی‌خوابند؟ در این مقاله قصد داریم به ۵ دلیل اصلی بیدار شدن نوزاد در شب بپردازیم و راه حل‌های آن را نیز با هم بررسی کنیم.


دلایل نخوابیدن نوزاد به همراه راه حل‌های آن

نوزادان ممکن است به دلایل بی‌شماری شب‌ها از خواب بیدار شوند. اما در این مقاله به 5 مورد از اصلی‌ترین دلایل آن اشاره خواهیم کرد.

 

  • نوزاد دوباره خوابیدن را یاد نگرفته است!

وقتی چرخه خواب نوزاد تمام می‌شود، نوزاد ممکن است به دلایل مختلفی از جمله سر و صدا،‌ گرما، سرما، خیس کردن پوشک، احساس گرسنگی و .... از خواب بیدار شود و گریه ‌کند.
اینکه کودکان یاد بگیرند پس از بیدار شدن از خواب، چگونه می‌توانند مجددا خودشان به تنهایی بخوابند؛ امر مهمی است که به صورت تدریجی ایجاد خواهد شد! به همین دلیل وقتی آن‌ها به خواب می‌روند و از خواب می‌پرند، نمی‌دانند چه کار کنند تا دوباره به خواب بروند!
در واقع علت این مسئله را  می‌توان همراهی همیشگی مادر برای ساعات خواب نوزاد به خصوص در روزهای اولیه زندگی دانست. از این رو بیدار شدن ناگهانی نوزادان ممکن است کمی برایشان عجیب به نظر برسد! به همین دلیل گریه‌های شبانه یا شب زنده داری‌های طولانی مدت را می‌توان به این عامل نسبت داد.

راه حل این موضوع: 
در ماه‌های اول سعی کنید، نوزاد را در کنار خود بخوابانید تا وقتی از خواب بیدار شد احساس تنهایی نکند و در کنار شما امنیت خاطر داشته باشد. بسیاری از نوزدان از تنها بیدار شدن می‌ترسند یا وقتی از خواب بیدار می‌شوند و خودشان را در گهواره می‌بینند، احساس ترس به سراغ آن‌ها می آید.
 

  • نوزادان به محیط خواب خود عادت ندارند!

از آن جایی که نوزادان در طول روز ساعات زیادی را می‌خوابند، ممکن است روی مبل یا روی پتو گذاشته شوند یا به عبارتی از فضای اتاق خواب، تخت یا گهواره دور باشند. به همین دلیل نوزادان در هنگام شب نمی‌توانند در گهواره یا تخت خود بخوابند و حتی اگر خواب باشند و شما آن‌ها را به گهواره شان ببرید از خواب می‌پرند.

راه حل این موضوع:
سعی کنید کودک را در طول روز همان جایی بخوابانید که قرار است شب در آن‌جا بخوابد. یعنی برای خوابیدن کودک، همیشه تخت یا گهواره او را در نظر بگیرید. وقتی جای خواب نوزاد مشخص باشد؛ او می‌تواند به خواب در آنجا عادت کند. 
نکته دیگر آن است که از گهواره کودک فقط برای خواب او استفاده کنید و زمانی که می‌خواهید با نوزاد خود بازی کنید؛ او را در گهواره نگذارید. با این کار به مرور زمان به نوزاد می‌فهمانید که گهواره مخصوص خواب است. این کار سبب می‌شود تا نوزاد شب‌ها آرامش بهتری را تجربه کند.

 

  • زمان خواب نوزاد هنوز فرا نرسیده است!

اگر فرزند شما بیش از ۷ ماه سن دارد و درست زمانی که وقت خواب او رسیده، می‌خواهد بازی کند و از خوابیدن فرار می‌کند؛ به این دلیل است که به اندازه کافی خسته نیست. بنابراین خسته نبودن نوزاد یکی از دلایلی است که باعث می‌شود نوزاد شما در مقابل خواب از خود مقاومت نشان دهد و بازیگوشی کند. 

راه حل این موضوع:
اگر این قضیه تنها بعضی از شب‌ها اتفاق بیوفتد، پیاده روی با نوزاد می‌تواند به فرایند خواب او سرعت بخشد. چرا که محرک‌های محیطی همیشه می‌توانند کودک شما را خسته کنند. اما اگر این اتفاق همیشگی است، باید برنامه خواب او را بررسی کنید. مثلا ممکن است نوزاد شما صبح‌ها تا دیر وقت بخوابد. با این وجود لازم است تا به زمانبندی خواب دلبندتان رسیدگی کنید و آن را تغییر دهید.
پیش از اینکه زمان خواب او برسد، با او بازی کنید تا خسته شود. در این حالت درست زمانی که کودک باید بخوابد، خسته است و برای خوابیدن مقاومت نمی کند. 
 

  • نوزاد ممکن است احساس تنهایی کند!

اضطراب جدایی زمانی رخ می‌دهد که نوزاد از ندیدن والدین خود می‌ترسد. این موضوع بیشتر برای نوزادان ۷ یا ۸ ماهه پدیدار می‌شود و همراه با پریدن از خواب و بی قراری‌های شبانه صورت می‌گیرد.
نگران این موضوع نباشید چرا که این اضطراب به مرور زمان از بین می‌رود و کودک شما متوجه خواهد شد، که حتی اگر شما را نبیند، شما همچنان نزدیک او هستید و زمانی که به شما احتیاج داشته باشد سراغ او می‌روید.

راه حل این موضوع:
بهتر است به محض اینکه صدای نوزاد را شنیدید، درصدد آرام کردن او برآیید. نوزاد شما باید اطمینان حاصل کند که همیشه کنار او هستید. ابراز محبت، نوازش، بوسیدن و ارتباط کلامی با نوزاد باعث می‌شود که او احساس امنیت و آرامش بهتری داشته باشد.
نوزادان به محبت والدین خود نیاز دارند؛ به همین دلیل احساس تنهایی برای آن‌ها قابل درک نیست. حتی اگر نتوانید همیشه ارتباط دیداری با او برقرار کنید، هنگامی که در طول روز مشغول بازی است، ارتباط شنیداری با او برقرار کرده و با او حرف بزنید. این کار باعث می‌شود وقتی کودک از خواب بیدار شد نترسد و بداند که شما همچنان در خانه حضور دارید.

 

  • از عادت نوزادان به وسایلشان غافل نشوید!

نوزاد شما ممکن است که به یک عروسک یا وسیله در خانه عادت کرده و موقع خواب به آن نیاز داشته باشد. در واقع بسیاری از نوزادان بدون عروسک مورد علاقه خود نمی‌توانند بخوابند و احساس ناامنی می‌کنند. به همین دلیل ممکن است از خواب بیدار شوند و نتواند دوباره بخوابد.

راه حل این موضوع:
شما به عنوان والدین نوزاد باید با کلیه عادات او آشنا باشید و هر چیزی که نوزاد شما برای خواب به آن نیاز دارد را در اختیارش بگذارید. حتی اگر پیش از گذاشتن او در گهواره یا تخت خواب خوابش برد، توصیه می‌شود وسیله مورد علاقه‌اش (مثل عروسک، پستونک، شیشه شیر و ...) را در کنارش بگذارید. چرا که ممکن است نصف شب از خواب بیدار شود و برای وسیله مورد نیازش بهانه گیری کند.

سخن پایانی
در بخش‌های بالا سعی کردیم به ۵ دلیلی بپردازیم که ممکن است نوزاد شما بی‌خوابی و کلافگی شبانه را تجربه کند. از خواب بیدار شدن کودکان در نیمه شب و نخوابیدن مجددا آن‌ها تنها به دلایل ذکر شده محدود نمی‌شود. نوزادان ممکن است به دلایل دیگری مانند دل درد، گرسنگی، بیماری و ... نیز نتوانند شب‌ها بخوابند. بنابراین پیش از اقدام برای جلوگیری از این مورد بهتر است، در ابتدا علت را جویا شوید.
 

 

 

منابع: 



شما هم عضو خبرنامه ما شوید

،با ثبت ایمیل خود در خبرنامه ایران تاپ فایو از آخرین مطالب، به محض انتشار مطلع شوید

برای گپ زدن با کاربران، ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید


ایران تاپ فایو را در رسانه های اجتماعی !دنبال کنید

مطالب ما را در رسانه های اجتماعی نیز می توانید !دنبال کنید