خوزستان، به عنوان یکی ارزشمندترین استانهای ایران به شمار میرود. این استان سرشار از زیباییهای طبیعی، تاریخی، فرهنگی و ... است. مردمان خوزستان، مردمانی مهربان و خونگرم هستند که به دورهمیها و مهمانیها علاقه خاصی دارند.
مردم خوزستان ترجیح میدهند هنگامی که دور هم جمع میشوند، یک بازی هیجانانگیز را امتحان کنند. بازیهای محلی این استان از دیر باز مورد توجه مردم قرار میگرفته است و امروزه همچنان از آنها استفاده میشود.
در ادامه با ما همراه باشید تا به معرفی ۵ بازی محلی در استان خوزستان بپردازیم.
بازی محلی بازی اوستا و شاگرد در خوزستان
این بازی به هدف افزایش سرعت عمل و چابکی افراد در نظر گرفته شده است و برای انجام بازی به ۱۲ کلاه رنگی یا ۱۲ عدد دستمال رنگی مورد نیاز است. یک زمین ۱۰ در ۱۰ برای انجام بازی عالی به نظر میرسد اما این بازی چیست؟ چگونه انجام میشود؟ به ادامه مطلب توجه کنید:
شرح بازی: دو گروه ۶ نفری از بازیکنان با انجام آداب و رسوم و رقص محلی به زمین بازی وارد میشوند و هر دو صف به فاصله دو متر رو به روی هم قرار میگیرند. بازیکنان از پیش شماره گذاری میشوند (هر دو گروه از شماره ۱ تا ۶) و سر گروه هر دو تیم که شماره ۱ هستند از صف فاصله میگیرند و کلاه خود را روی زمین میگذارند.
حال سرگروهان با رقص محلی برمیگردند و سرجای خود میایستند. حال مربی به صورت تصادفی باید یک شماره را صدا بزند و شمارهای که صدا زده شده از هر دو تیم باید به سرعت خود ر به کلاه تیم مقابل برساند. مسلما گروهی که زودتر خودش را به کلاه تیم مقابل برساند اوستا میشود و تیم مقابل شاگرد میشود.
هر دو بازیکن به طرف کلاهها میروند. فردی که از گروه اوستاست شروع به انجام حرکات ورزشی و موزون میکند و بازیکنان گروه شاگرد باید از او تلقید کنند و حرکات را انجام دهند. در یک حرکت، وقتی گروه شاگرد مشغول انجام حرکات موزون هستند، استاد کلاه سرگروه تیم شاگرد را سرش برداشته و به طرف گروه خودش میرود.
در اینجا برای امتیازگیری دو قضیه پیش میآید:
- در صورتی که شاگرد پیش از اینکه استاد به گروه برسد بتواند او را لمس کند و به گروهش برگردد، ۱ امتیاز کسب میکند.
- در صورتی که شاگرد نتواند پیش از اینکه استاد به گروه برسد او را لمس کند، ۱ امتیاز به گروه استاد تعلق خواهد گرفت.
داور مسابقه به تیمی که امتیاز گرفته یک دستمال میدهد. بسته به نظر مربی، ممکن است یک شماره چندیدن بار به رقابت بپردازد و نامش صدا زده شود. هر گروهی که امتیازش زودتر به ۵ برسد برنده
بازی است و گروه مقابل او را تشویق میکند و با برندهها دست میدهند. (بسته به زمان بازی امتیاز بندی میتواند تغییر کند و ۴ یا ۶ هم باشد)
بازی محلی طناب بازی در خوزستان
بازیکنان که ۴ نفر هستند باید یکی از این نامها را برای بازی انتخاب کنند: سبز، سرخ، گلابی و آبی. دو نفر از ۴ نفر هر دو سر طناب را میگیرند و یکی از آنها هم وسط طناب را میگیرد بازیکن چهارمن هم در کنار میایستد. حال دو بازیکنی که دو سر طناب را گرفتهاند باید شروع کنند به تاب دادن طناب.
بازیکن وسط باید از روی طناب بپرد و مرتبا تکرار کند سرخ، سبز، آبی، گلابی و این روند آنقدر تکرار میشود تا پای بازیکن وسط به طناب گیر کند. هنگامی که پای بازیکن گیر کرد، اسمی که در آن لحظه گفته شخصی است که نفر بعد باید وسط طناب بایستد و به هیمن ترتیب بازی ادامه پیدا میکند.
بازی محلی داداری پوداری دو تا بیار
بازی اینگونه شروع میشود که یکی از بازیکنان میگوید هر کسی که پدر و مادر دارد دو انگشت خود را در دست من بگذارد و بازیکنان این کار را انجام میدهند. چشمان یکی از بازیکنان را میبندند و آن بازیکن میپرسد: تف کنم یا بگیرم؟ دیگر بازیکنان میگویند بگیر.
بازیکنی که چشمش بسته است باید سعی کند یکی از بازیکنان را بگیرد. اولین بازیکنی که او با چشم بسته گرفت، دستمال را از چشمانش باز میکند و به چشمان او میبندد تا بچهها همه قایم شوند. سپس چشمان بازیکن را باز میکند و به او میگوید: « روغه ری سست گرده بر سیست » سپس بازیکن میرود همه افرادی که پنهان شدهاند را پیدا میکند.
هر کسی را که پیدا کرد به او میگوید «کچل» و اگر کسی به او گفته شود کچل، باید از بازی بیرون رود. اگر بازیکنان بتوانند خودشان را به همان بازیکن اول بازی برسانند و به او دست بزنند باید بگویند: حلال حلال. یعنی دیگر بازیکنی که چشمانش اول بسته بوده و سپس چشمانش را باز کردند تا به دنبال بقیه بگردد نمیتواند به آنها بگوید کچل و بیرونشان کند.
در نهایت یا همه یا کچل شوند یا حلال، بازی از نو سر میگیرد.
بازی محلی بردبرد گرکی در خوزستان
در این بازی نیز، به دو گروه بازیکن نیاز داریم. سپس باید آتشی روشن کنند و سنگی را در آتش قرار دهند تا سنگ داغ شود. حال وقت آن رسیده است تا قرعه کشی شود و گروهی که نامش درآمد باید از آتش محافظت کند.
در این لحظه چشم افراد گروه مقابل را میبندند و سنگ را در دوردستها پرتاب میکنند. سپس چشم آنها را باز میکنند تا بروند دنبال سنگ بگردند. اگر شخصی از گروه نگهبان سنگ را پیدا کند آن را مجددا در آتش میاندازد اما اگر سنگ را گروه مقابل پیدا کنند، جای گروه نگهبان و گروه دیگر با هم عوض میشود.
بازی محلی ارویع در خوزستان
بازیکنان در این بازی، به دو گروه تقسیم میشوند و روی زمین یک مستطیل رسم میکنند. سپس طول مستطیل را از وسط تقسیم میکنند. بازیکنان به دو گروه تر و خشک تقسیم شده و با قرعه انداختن برنده و بازه را تعیین میکنند.
گروه بازنده روی خط وسط مستطیل میایستند و بازیکنان برنده باید از مقابل سفر بازندهها عبور کنند تا به انتهای خط برسند. بازیکنان بازنده باید سعی کنند وقتی آنها میخواهند از کنارشان عبور کنند، آنها را با دست بگیرند. گروه برنده میتواند مسیر خود را مارپیچی کنند تا دست بازیکنان بازنده به آنها نرسد.
کلام پایانی
در پایان باید گفت که نه تنها خوزستان بلکه در شهرها و فرهنگهای مختلف بازیها و سرگرمیهای بسیاری را میتوان یافت که از دیرباز وجود داشته است و با کمترین امکانات و کمترین هزینه، افراد را قادر خواهد کرد تا بتوانند اوقات خوشی را در این روزگار پر دغدغه داشته باشند و حتی شده برای مدتی بسیاری کوتاه نگرانیهای خود را کنار بگذارند و به دوران کودکی خود سرک بکشند.
اگر شما هم بازی محلی دیگری را میشناسید، با ما در میان بگذارید.