پارچه های اصیل ایرانی را چقدر میشناسید و برای شناخت آنها ارزش قائل هستید؟! اصولاً اگر ذائقهی هنری داشته باشید و به فرهنگ و هنر ایرانی نیز توجه کرده باشید، احتمالا هنر پارچه بافی ایرانی را نیز میشناسید. هنری که از سالهای پیش از اسلام در ایران وجود داشته و هم اکنون نیز به حیات خود ادامه میدهد. استفاده از پارچههای اصیل ایرانی هنوز هم جزء گزینههای مطرح طراحان لباس برای پیاده کردن نقوش و هنر خود بر روی آنهاست. پس اگر می خواهید بیشتر و کاملتر در مورد این پارچهها و ویژگیها و تاریخچهی هر کدام از آنها را بدانید، این نوشته را تا آخر بخوانید. در این مقاله به 5 نوع از مهمترین پارچه های اصیل ایرانی پرداختهایم.
1. پارچه ابریشم
ابریشم یکی از انواع نخ طبیعی است که از پیله کرم ابریشم بدست میآید. از نخ بدست آمده از پیله کرم ابریشم، یکی از مرغوبترین و نرمترین پارچهها را میبافند. ظاهر ابریشم به گونه ای است که که اگر از چندین زاویه مختلف به آن توجه شود، با رنگهای متفاوتی دیده خواهد شد. در دورههای پیش از اسلام سه نوع لباس از ابریشم تهیه میشده است؛
صنعت ابریشم بافی در ایران از سابقه طولانی برخوردار است و آثار بدست آمده از حفاری های تپه های مارلیك و چراغعلی این ادعا را تأیید می کنند. پارچه های ابریشمی با تارهای طلا و نقره در شوشتر، شیراز، فسا و اصفهان بافته می شدند و از جمله مراكز ابریشم بافی ایران مناطق رامیان، مینودشت و تركمن صحرا دراستان گلستان و روستای زاوین، كلات نادری، راز، جرگلان، مانه و سملقان در استان خراسان را می توان نام برد.
2. ترمه
ترمه یکی دیگر از انواع پارچههای گران بها و نفیس است که از الیافی بسیار لطیف بافته میشود. ترمه از نقشهایی منحنی مانند از جمله بتهجقه و گلهای شاه عباسی تشکیل شده است. دوره رونق صنعت ترمهبافی در ایران مربوط به دوران صفویه است. هم اکنون نیز در چندین شهر ایران ترمهبافی رواج دارد که از آن جمله این شهرها میتوان به شهر یزد، کاشان، کرمان و تهران اشاره کرد.
شروع ترمه بافی در ایران به اوایل دوره صفویه می رسد هر چند برخی معتقدند که زادگاه اصلی ترمه قلب آسیای مرکزی و ارتفاعات کشمیر است. عده ای نیز بر این باورند که ترمه بافی در ابتدا درایران آغاز گردید و سپس به کشمیر راه یافته است. در زمان های گذشته پارچه ترمه مصارف متنوعی در دوختن لباس های فاخر، اشرافی ، پرده، جانماز، خلعتی و… را می توان نام برد.
تاریخچه هنر جاجیم بافی به طور دقیق مشخص نیست. با توجه به اینکه بافته ها و منسوجات پشمی به مرور زمان بر اثر سرما و گرما از بین خواهند رفت، به این دلیل نمی توان گفت تاریخ دقیق آن مربوط به چه زمانی است. اما با توجه به پیشینه هنر نساجی که با توجه به مدارک کشف شده، قدمت آن به ۶۵۰۰ سال پیش بر می گردد؛ می توان حدس زد که قدمت هنر جاجیم بافی فاصله زیادی با قدمت نساجی نداشته باشد.
سخن پایانی:
پارچه های اصیل ایرانی یکی از هزاران نمونه جلوهی هنر این سرزمین میباشند که در طرحها و نقشهای متنوعی تولید میشوند. در این مقاله نگاهی کوتاه داشتیم به 5 نمونه پارچهی ایرانی با کیفیت و مرغوب که آشنایی با آن برای هر شخص علاقه مند به فرهنگ و هنر ایران ضروری است.
،با ثبت ایمیل خود در خبرنامه ایران تاپ فایو از آخرین مطالب، به محض انتشار مطلع شوید
برای گپ زدن با کاربران، ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید
Guest ۱۳۸۲-۰۷-۲۲ ۱۴:۵۸:۰۰