اخبار مریوط به جام جهانی قطر این روزها سرخط اصلی اخبار است و توجه همه مردم دنیا به این کشور کوچک جلب شده است. کشتیهای تفریحی یکی پس از دیگری در اسکلههای قطر پهلو میگیرند و هواپیماها در فرودگاهها به زمین مینشینند تا هواداران فوتبال را از سراسر جهان به این کشور برسانند. در این میان، تیم ملی ایران نیز به جام جهانی قطر دعوت شده و در گروه B بازی خواهد کرد. رقیبان ایران در جام جهانی امسال، انگلیس، آمریکا و ولز هستند. در این مقاله درباره ۵ واقعیت جذاب بازیهای ایران در تورنمنت قطر صحبت میکنیم.
۱. تقابل ایران با دشمنان دیرینه
رسانههای عربزبان گروه B را به عنوان یکی از جذابترین گروههای جام جهانی میشناسند. زیرا دشمنان استراتژیک به مصاف یکدیگر میروند و قدرتنمایی میکنند.
بازی ایران و انگلیس، ۳۰ آبان و بازی ایران و آمریکا در تاریخ ۸ آذرماه برگزار خواهد شد. هدف بازیکنان تیم ملی، راهیابی به گروه دوم است، این در حالیست که تیم تاکنون از گروه اول جام جهانی فراتر نرفته و در ۵ جام قبلی بعد از بازیهای دور اول، با جام خداحافظی کرده است.
مربی تیم ملی میداند که مقابله با انگلیس، کار سادهای نیست و حتی تساوی با این تیم هم میتواند نشانه موفقیت باشد. او میگوید هر تیمی نمیتواند مانند آلمان، نتیجه بازی را برگرداند و در دقایق آخر، از باخت دو بر صفر، به تساوی ۳-۳ با انگلیس برسد. با این حال، هدف او هدایت تیم برای رسیدن به مرحله دوم مسابقات است. ایران در جام جهانی قبلی در برابر رقبای خود خوش درخشید. گرفتن پنالتی رونالدو و لایی وحید امیری به پیکه، دو مورد از به یادماندنیترین صحنههای جام جهانی ۲۰۱۸ برای هواداران ایرانی هستند که امیدها را برای شکست انگلیس بیشتر میکنند.
۲. حضور ناگهانی کارلوس کیروش در جایگاه مربی تیم ملی ایران
کیروش در سال ۹۷ بعد از ۸ سال با تیم ملی ایران خداحافظی کرد. پس از آن، افراد مختلفی هدایت تیم ملی را برعهده گرفتند. در نهایت مربیگری تیم ملی ایران به دراگان اسکوچیچ، مربی ۵۴ ساله اهل کرواسی، رسید. او تا شهریور ۱۴۰۱، تیم ملی ایران را در رقابتهای انتخابی جام جهانی هدایت کرد و نتایج خوبی نیز به دست آورد. قرار بود اسکوچیچ در مسابقات جام جهانی هم سرمربی ایران باشد ولی با انتصاب مهدی تاج به عنوان رییس فدراسیون فوتبال ایران، به یکباره ورق برگشت. تاج در هفتههای اول انتصاب خود با اسکوچیچ جلسهای نداشت، اما با کیروش مذاکره میکرد. او با این کار نشان داد تمایلی برای ادامه همکاری با مربی اهل کرواسی ندارد و میخواهد مربی سابق پرتغالی را به تیم ملی برگرداند.
در نهایت، کارلوس کیروش با قرارداد ماهانه به تیم ملی پیوست و قرار شد تا پایان جام جهانی روی نیمکت ایرانیها بنشیند. البته مخفی ماندن اطلاعاتی که در جلسات محرمانه فدراسیون رد و بدل شد، باعث شد تا بعضی از خبرنگاران تصور کنند حاشیههایی درباره بازگشت کارلوس کیروش و حذف ناگهانی اسکوچیچ وجود دارد.
کارلوس کیروش یکی از سه مربی پرتغالی حاضر در جام جهانی است. در قطر مربیهایی با ملیتهای مختلف حاضرند، اما ۹ کشور از جمله ایران، هیچ نمایندهای در میان مربیان سایر تیم ها ندارند. در مقابل هرکدام از کشورهای پرتغال، آرژانتین و اسپانیا، سه سرمربی به جام جهانی فرستادهاند و رکوردی از ملیت مربیان را به خود اختصاص دادهاند.
۳. تعدادی از حرفهایهای فوتبال ایران به تیم ملی دعوت نشدند
دعوتنامههای تیم ملی ایران، بازیکنان و هواداران فوتبال را شگفتزده کرد. در لیست دعوتنامهها، نام افرادی چون محمد محبی، مهدی قاعدی، صالح حردانی، مهدی مهدیپور، دانیال اسماعیلیفر و سعید صادقی وجود نداشت. این افراد در ماههای اخیر نتایج درخشانی به دست آورده بودند، اما نتوانستند نظر مثبت کارلوس کیروش را جلب کنند.
کارلوس کیروش امسال ۲۵ بازیکن را به تیم ملی دعوت کرد که یک نفر کمتر از ظرفیت مجاز بود. همچنین ۴ مورد از دعوتنامههای خود را به دروازهبانها اختصاص داد. این دو دلیل باعث شد لیست انتخابی کارلوس کیروش خارج از عرف تیمهای حاضر در جام جهانی باشد و سؤالات بسیاری را برای هواداران ایجاد کند.
در این میان باید به عدم حضور امید ابراهیمی هم اشاره کنیم که یکی از مهرههای کلیدی کیروش برای بازی در جام جهانی بود، اما بخاطر مصدومیت نتوانست در این اردو حضور داشته باشد. او نیز جزو حرفهایهای بازمانده از قطر محسوب میشود.
۴. سرخآبیهایی که در تیم ملی بازی میکنند
در لیست دعوتنامه اسکوچیچ، تعداد سرخآبیها بیشتر بود، اما کارلوس کیروش این لیست را فیلتر کرد. در حال حاضر علیرضا بیرانوند، مرتضی پورعلی گنجی، وحید امیری و مهدی ترابی از سرخپوشان و ابوالفضل جلالی، روزبه چشمی و حسین حسینی هم از آبیها در لیست کیروش هستند. رامین رضاییان و پیام نیازمند هم دو بازیکنی هستند که از طلاییپوشان سپاهان به تیم ملی دعوت شدهاند. پرسپولیس، استقلال و سپاهان تنها تیمهایی هستند که در تیم ملی نماینده دارند.
بسیاری از کشورها، چند بازیکن غیربومی را برای بازی در جام جهانی دعوت کردهاند. مراکش بیشترین بازیکن غیربومی را دارد، اما مربی ایران فقط یک فرد غیربومی در ترکیب خود جای داده است. سامان قدوس، از پدر و مادری ایرانی در سوئد متولد شده. او که به تیم ملی سوئد نیز دعوت شده بود، در نهایت تصمیم گرفت به تیم ملی ایران بپیوندند و برای وطن بازی کند.
۵. حذف تیم ملی ایران از جام جهانی
چالشهای سیاسی و اجتماعی ایران و جنگ اوکراین، باعث شد گروهی از فعالان سیاسی و حقوق بشر، درخواستی مبتنی بر حذف تیم ملی ایران از جام جهانی را به فیفا ارائه بدهند. در طول مدت بررسی این درخواست توسط فیفا، شایعاتی درباره حذف این تیم منتشر شد. فیفا در نهایت اعلام کرد که تیم ملی ایران مطابق با برنامههای از پیش تعیین شده، در جام جهانی بازی خواهد کرد.
البته جام جهانی امسال، متفاوت از هر سال برگزار میشود و پیشکسوتانی چون علی دایی، علی کریمی و جواد نکونام دعوت به قطر را رد کرده اند و بسیاری از طرفداران ایرانی هم در ورزشگاهها حضور ندارند.
آیا ایران امسال از مرحله اول صعود خواهد کرد؟
کارلوس کیروش در صحبتهای خود میگوید صعود به مرحله دوم، مهمترین هدفی است که برای تیم ملی تعیین کرده و جدیترین رقیب ایران، انگلیس محسوب میشود. البته این تیم در ۶ بازی آخر خود برای ورود به جام جهانی، هیچ بردی نداشت. انگلیسیها قصد دارند روزهای کمکاری خود را جبران کنند و بازی سرسختانهای در برابر ایران داشته باشند.
در پیش بینیهای جام جهانی، احتمال پیروزی ایران در برابر انگلیس ۲۵ درصد است. مهمترین نقطه قوت تیم ملی در جامهای اخیر، دفاع آن بوده و تعداد گلهایی که این تیم به ثبت رسانده، از همه تیمهای حاضر در بازیها کمتر است. آمریکا هم از دیگر رقبایی است که شانس بیشتری برای صعود به مرحله یک شانزدهم نهایی را خواهد داشت. باید دید که آیا شاگردان کیروش میتوانند ورق پیشبینیها را برگردانند و یکی از صعودکنندگان به ردههای بالاتر باشند یا خیر.