با آغاز فصل بهار بسیاری از افراد دچار برخی حساسیتهای (آلرژی) فصلی میشوند. بیماری که بسیاری دلیل آن را وجود گردههای گیاهان و گلهایی میدانند که در بهار در فضا پراکنده میشوند. از دیدگاه طب سنتی یکی از دلایل آلرژی فصلی وجود مواد زائد در بدن است. همزمان با شروع فصل بهار و جوشش خون، مواد تجمع یافته و ساکن در بدن نیز به حرکت در میآیند. از سوی دیگر مسدود بودن مسیرهای تخلیه و دفع مواد یا انتخاب مسیرهای غیر طبیعی دفع علت دیگر بروز آلرژی فصلی میباشد. با تجمع مواد زائد در مسیرهای اصلی دفع، بدن مسیرهای جایگزین و غیرطبیعی را برای تخلیه مواد زائد انتخاب میکند. این مسئله از یک نگاه خوب و از یک نگاه نامطلوب است.
حرکت مواد زائد باعث توجه بدن به این مواد شده و با تدابیر صحیح میتوان آنها را از بدن خارج کرده و از بروز بیماری های مزمن پیشگیری کرد. از طرفی این مسئله زمینه بروز مشکلاتی نظیر حساسیت ها را فراهم میکند و باید برای پیشگیری و درمان حساسیت ها چاره مناسب اندیشید. آب و هوای خاص بهاری، گرده افشانی گلها و شکوفهها، بوی گلهای بهاری و مصرف زیاد میوه های بهاری بدن را از حالت اعتدال سردی و گرمی خارج میکند. مثلاً سرما باعث انسداد مجاری تنفسی میشود. این انسداد موجب تجمع مواد زائد در سینوس ها میشود. بعد از گرم شدن هوا، مواد مسموم به حرکت درمی آیند. این حرکت زمینه بروز حساسیتهای بهاری خواهد شد. در این مقاله به 5 راه حل در طب سنتی ایرانی که به شما برای مواجهه با حساسیتهای فصلی کمک میکند میپردازیم.
1. دمنوش عناب
عناب یکی از میوههایی است که شاید برخی از افراد هنوز با خواص آن آشنایی نداشته باشند. این میوه کوچک سرشار از ویتامین های A و C بوده و حاوی آنتی اکسیدان های قوی است. از خواص عناب، میتوان به خاصیت ضد آلرژی آن اشاره نمود. عناب دارای خاصیت آنتی هیستامینی بوده و با داشتن ماده ای به نام بروملین، دستگاه تنفسی را پاکسازی کرده و تمام ترشحات مخاطی را در سینوس ها و دیگر مجاری تنفسی کاهش میدهد.
در نتیجه علاوه بر داشتن خاصیت آنتی هیستامینی، عناب ضد سرفه نیز هست. همچنین در بدن انسان، سلول های ماست(mast) ، مسئول ترشح موادی هستند تا سیستم ایمنی را تحریک کرده و نسبت به محرک های مختلف واکنش دهند. در برخی موارد، فعالیت بیش از حد این سلول ها باعث بروز آلرژی میگردد. به این حالت سندرم فعال سازی ماست سل گفته میشود. مواد آنتی هیستامینی موجود در عناب، این وضعیت را به حالت تعادل درآورده و واکنش های آلرژیک را کنترل میکنند.
2. آب نارنج و عرق بهار نارنج
نارنج یکی از گیاهان پرخاصیتی است که برای افرادی که دچار حساسیتهای فصلی میشوند، بسیار مفید است. افرادی که دچار حساسیت فصلی میشوند میتوانند از آب نارنج در سالاد و انواع غذا استفاده میکنند.
از طرفی از مفیدترین خواص عرق بهار نارنج و به طور کلی بهار نارنج، ضد آلرژی بودن آن است. اگر مدام سرفه های خشک دارید و یا حساسیت-های فصلی شما را اذیت میکند، با مصرف عرق بهار نارنج و یا چای بهار نارنج میتوانید این حساسیت ها و آلرژی ها را کاهش دهید.
3. چای بادرنجبویه
بادرنجبویه گیاهی معطر با رایحهی لیمو و از خانوادهی نعناها است. بادرنجبویه دارای خواص ضد آلرژی است. در اندام سبز این گیاه از نظر ترکیبات شیمیایی، موادی مانند اسید اورئیک، سیترال، ژرانیول و رزماری اسید وجود دارد. همچنین این گیاه حاوی ماده سیترال است که از آن در صنعت عطرسازی به وفور استفاده میشود.
بادرنجبویه مانند یک داروی مسکن بر روی دستگاه عصبی مرکزی عمل کرده و همین باعث ویژگی آرام بخش بودن آن شده و در نتیجه سبب کاهش تحریکات آلرژی زا میشود. دمنوش بادرنجبویه سردرد و علائم تنفسی مرتبط با آلرژی را تسکین داده و خاصیت آرامش بخش دارد.
4. دمنوش گزنه
گیاه گزنه نیز به عنوان ماده ای بسیار موثر در درمان حساسیت فصلی در نظر گرفته میشود. گزنه به عنوان یک آنتی هیستامین طبیعی عمل کرده و میتواند التهاب مجاری تنفسی فوقانی را کاهش داده و گرفتگی بینی، سرفه، عطسه و خارش را برطرف کند. درحالت طبیعی هنگامی که پوستتان زواید گیاه گزنه را لمس کند، این گیاه سبب واکنش حساسیت پوستی خواهد شد. اما چای گزنه سبب تسکین حساسیت میشود.
تحقیقات نشان میدهند که عصارهی این گیاه، واکنشهایی التهابی را که با علائم حساسیت فصلی مرتبط هستند مهار میکند. اغلب از گزنه بهعنوان یک درمان طبیعی برای تب یونجه استفاده میشود و افرادی که از عصارهی این گیاه استفاده کردهاند، میگویند که اثرات گیاه گزنه بیشتر از داروهای ضدحساسیتی بود و بیشتر علائم بیماری را کاهش داد.
5. دمنوش و روغن نعناع فلفلی
نعناع فلفلی گیاهی سبز رنگ و معطر است که حاصل تلاقی گونههای نعناع آبی و نعناع معمولی و از گیاهانِ بومی شمال آفریقا و مدیترانه است. نعناع فلفلی گونهای از نعناع با نام علمیMenth piperita است و وجه تمایز آن با انواع دیگر گونههای نعناع مربوط به طعم خنک و تند آن است. این گیاه دارای خواص متعددی میباشد.
دمنوش نعناع فلفلی به عنوان یک دمنوش ضد احتقان شهرت دارد. این دمنوش ترشح آنزیمهای ضدالتهابی مثل هیستامینها که دلیل اصلی بروز واکنشهای آلرژیک هستند را کاهش میدهد. بنابراین دمنوش نعناع فلفلی یک انتخاب مناسب برای کاهش علائم آلرژیک میباشد. روغن نعناع فلفلی اثر آرام بخش روی تسکین عضله دارد که به کاهش انقباضاتی که موجب سرفه میشوند، کمک میکند. همچنین این روغن ممکن است به درمان اضطراب و خستگی ذهنی نیز کمک میکند.
سخن پایانی
حساسیتهای فصلی معمولا در فصل بهار به شکلهای مختلفی ظاهر میشوند. از علائم این حساسیتها میتوان به خارش پوست، جوش زدن، سرفه و عطسه کردن اشاره کرد. حساسیتهای فصلی از بین نمیروند. شما با مصرف دمنوش و میوههایی که در این مقاله ارایه شده اند، تا حدود زیادی میتوانید به بهبود علایم آلرژی خود کمک کنید.
،با ثبت ایمیل خود در خبرنامه ایران تاپ فایو از آخرین مطالب، به محض انتشار مطلع شوید
برای گپ زدن با کاربران، ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید