سینمای آمریکا مشهور به هالیوود، از اوایل قرن بیستم تأثیر زیادی در صنعت فیلم داشتهاست و در حال حاضر هالیوود یک سینمای فراملی محسوب میشود. سینمای آمریکا یکی از مهمترین صنایع فیلمسازی جهان است. این سینما نه تنها از نظر قابلیتهای صنعتی و فنی بلکه از نظر تنوع ژانرها، سبکها و گرایشها، یکی از غنیترین سینماهای جهان بهشمار میرود. سینمایی که تأثیر به سزایی در سینمای جهان در قرن بیستم داشتهاست و بسیاری از سینما گران مشهور جهان در آن مشغول بکار بوده و هستند. در این میان تعداد هنرمندان ایرانی که در این صنعت پر درآمد مشغول بکار هستند نیز قابل توجه است. ما در این مقاله پنج چهره ی مهم از میان این افراد را انتخاب کردهایم که آشنایی با آنها خالی از لطف نیست.
1. داریوش خنجی
داریوش خُنجی (زاده۲۱ اکتبر ۱۹۵۵) فیلمبردار ایرانی-فرانسوی است او برای فیلم اویتا ۱۹۹۶ نامزد دریافت جایزه اسکار و بفتا در دسته بهترین فیلمبرداری شد. او نامزد دریافت سه جایزه سزار نیز شدهاست.خُنجی در طول حرفه خود با فیلمسازهای گوناگونی از جمله دیوید فینچر، وودی آلن، رومن پولانسکی و ژان-پیر ژونه همکاری داشتهاست.
داریوش خنجی از پدری ایرانی اهل خنج در فارس و مادری فرانسوی زاده شد. در ۱۲ سالگی تصمیم گرفت که فیلمساز شود. پس از سنجیدن دانشگاههایی که میتوانست برای رسیدن به هدف در آنها تحصیل کند، در نهایت در سال ۱۹۷۷، در یوسیالای ثبتنام نمود. بعدها، او این دانشگاه را ترک کرد و تحصیلاتش را در دانشگاه نیویورک دنبال نمود. خنجی در مصاحبهاش با راجر دیکنز میگوید که پدرش قبل از انقلاب صاحب دو سینما در ایران بود و او در کودکی بین نگاتیوها و پوسترها بازی میکرده و این مساله یکی از دلایل علاقهمندی او به سینما بودهاست. وی علاوه بر همکاری با کارگردانان مشهوری چون رومن پولانسکی، دیوید فینچر، وودی آلن، برناردو برتولوچی، وونگ کار وای، میشائل هانکه و سیدنی پولاک، با کارگردان مشهور نماهنگهای برجسته، کریس کانینگهام نیز همکاری داشتهاست.
2. رامین جوادی
رامین جوادی زاده ۱۹۷۴ در دویسبورگ آلمان، آهنگساز موسیقی متن فیلم و تلویزیون است. پدر او یک ایرانی و مادرش یک آلمانی است. در نوجوانی بطور فشرده موسیقی کار کرد تا عضو یک گروه حرفه ای تر شد و در نهایت با پایان دبیرستان به آمریکا رفت و در کالج موسیقی برکلی در بوستون مشغول درس خواندن شد. وی پس از پایان تحصیلات، شروع به نوازندگی در یک گروه موسیقی در بوستون کرد و پساز آن با هانس زیمر مشغول به کار شد.
جوادی بیشتر به خاطر دریافت جایزه گرمی بهترین موسیقی متن برای فیلم مرد آهنین۲۰۰۸ مارول و سریال تلویزیونی محبوب اچبیاو تحت عنوان بازی تاج و تخت مشهور شدهاست، که موسیقی متن تمام قسمتهای این سریال را نوشتهاست. از دیگر کارهای مشهور وی میتوان فیلم سینمایی وارکرفت و سریالهای تلویزیونی همچون فرار از زندان و وستورلد را نام برد. جدیدترین پروژههای رامین جوادی نیز سریال خاندان اژدها و فیلم سینمایی جاودانگان میباشند.
3. فرهاد صفی نیا
فرهاد صفینیا فیلمنامهنویس ، تهیهکننده و کارگردان فیلم ایرانی-آمریکایی است. او در سال ۱۹۷۵ در تهران به دنیا آمد و زمانی که فقط ۴ سال داشت به همراه خانوادهاش به پاریس مهاجرت کردند و پس از مدتی برای ادامه زندگی به لندن رفتند. پس از به اتمام رسیدن تحصیلاتش در مدرسه «چارترهاوس» او برای تحصیل در رشته اقتصاد به کالج «کینگز کالج» کمبریج رفت و در آنجا به عنوان کارگردان و بازیگر در چندین تئاتر باشگاه هنرهای دراماتیک آماتور «دانشگاه کمبریج» به فعالیت پرداخت.
صفی نیا پس از آشنایی با مل گیبسون در جریان ساخت «مصائب مسیح»، با او در نوشتن فیلمنامه و تهیه فیلم بعدی او «آپو کالیپتو» همکاری کرد.
فرهاد با وجود برخوردار بودن از استعداد بالای نویسندگی خیلی پرکار نبودهاست. او در طول دوران فعالیت خود به عنوان نویسنده تنها نویسندگی فیلمنامه یک فیلم کوتاه، یک فیلم سینمایی و یک مجموعه تلویزیونی را برعهده داشتهاست. فیلم کوتاه خارج از جعبه در سال ۲۰۰۱ میلادی نخستین پروژهای است که صفینیا در آن به عنوان نویسنده فیلمنامه و تهیهکننده فعالیت کردهاست. پس از این فیلم کوتاه، فرهاد به مدت پنج سال از عرصه سینما به دور ماند تا اینکه در سال ۲۰۰۶ میلادی با نگارش فیلمنامه فیلم سینمایی مطرح و برجستهای مانند آپوکالیپتو به این عرصه بازگشت.
4. حسین امینی
حسین امینی فیلمنامهنویس ایرانی-انگلیسی متولد سال ۱۹۶۶ میلادی است. او در یازده سالگی با خانوادهاش به انگلیس مهاجرت کرد و با نگارش فیلمنامهی جود (مایکل وینترباتم، ۱۹۹۶) استعدادش را نشان داد و بعد از نوشتن چند فیلمنامهی دیگر در سال ۲۰۱۱ با فیلم رانندگی (نیکلاس ویندینگ رفن) به شهرتی چشمگیر رسید.
امینی در سال ۱۹۹۷ برای دریافت جایزه اسکار و جایزه بفتا نامزد شد. او در سال ۲۰۱۰ تریلر جاسوسی «شانگهای» ساخته مایکل هفستروم را نوشت و همچنین اکشن رزمی «۴۷ رونین» با حضور کیانو ریوز و فیلم فانتزی «سفیدبرفی و شکارچی» با بازی چارلیز ترون و کریستین استوارت از جمله کارهای او می باشند.
5. رامین بحرانی
رامین بَحرانی زاده ۱۹۷۵ در وینستون سیلم، کارولینای شمالی، کارگردان و فیلمنامهنویس ایرانی-آمریکایی است. سومین فیلم بلند او به نام خداحافظ سولو مورد توجه منتقدان و صاحبنظران در جشنواره فیلم ونیز قرار گرفت و جایزه فیپرِشی را تحت عنوان بهترین فیلم از آن خود کرد. وی دانشآموخته ی رشته تئوری سینما از دانشگاه کلمبیا است.
راجر ایبرت منتقد معروف شیکاگو سان تایمز، «چاپ شاپ» دومین فیلم بلند بحرانی را به عنوان ششمین فیلم برتر سینمای جهان در دهه اول قرن بیست و یکم و بحرانی را به عنوان برترین کارگردان دهه گذشته انتخاب کرده است. لئونارد مالتین هم آثار او را در فهرست ۱۵۱ فیلم برتری که دیده نشده قرار داده است.
سخن پایانی :
سینما یک رسانه ی مهم دیداری و شنیداری مبتنی بر فناوری است که افزون بر بعد هنری، یک فعالیت اقتصادی نیز به حساب میآید.. هنر سینما، تازهترین شاخه ی هنر، معروف به هنر هفتم است که امروزه یکی از عمومیترین و محبوبترین تولیدات هنری را ارائه میکند. تولد سینما را تا حد زیادی میتوان به آمریکا نسبت داد. اولین پویانمایی سینمایی توسط ادوارد مایبریج ساخته شد که تصویر یک اسب در حال دویدن بود. در این مقاله سعی نمودیم تا شما را برخی سینما گران معروف ایرانی که در صنعت سینمای هالیوود فعالیت دارند آشنا کنیم. هنرمندانی که آثار فاخرشان مایه مباهات هر ایرانی است.