8 تکنیک تصویرسازی ذهنی برای رسیدن به خواسته‌ها

آیا با تصور خواسته‌ها می‌توان آن‌ها را واقعی کرد؟


Admin Irantop سه‌شنبه ۱۲ فروردین ۱۴۰۴

بخواهید تا به شما داده شود! با قانون جذب به خواسته‌هایتان برسید! هر رویایی که در ذهن دارید، از قبل به شما داده شده است! این‌ها جملاتی هستند که در سال‌های اخیر به تعداد دفعات زیادی در فضای مجازی شنیده‌ایم. اگر رسیدن به خواسته‌ها به همین سادگی بود، الان هیچ فقیری در دنیا وجود نداشت و موجودی تمام حساب‌های بانکی میلیاردی بود! محتواهای زرد و غیرقابل باور آنقدر زیاد شده‌اند که تکنیک‌های دارای پشتوانه علمی را هم تحت تأثیر قرار داده‌اند. مثلا تصویرسازی ذهنی یکی از راهکارهایی است که تأثیر آن برای رسیدن به اهداف از نظر علمی ثابت شده است، اما در محتواهای زرد این کار را ساده و سطحی نشان می‌دهند و می‌گویند شما فقط با مجسم‌ کردن خواسته‌ها، به آن‌ها می‌رسید! واقعیت چیز دیگری است که در این مقاله به آن می‌پردازیم. در این مقاله از ایران تاپ فایو ابتدا بررسی می‌کنیم که تصویرسازی ذهنی چیست و آیا واقعا به شما در رسیدن به اهدافتان کمک می‌کند؟ سپس به سراغ تکنیک‌های تصویرسازی برای رسیدن به خواسته‌ها می‌رویم.


تصویرسازی ذهنی یعنی چه؟
بیایید بررسی کنیم ساده‌ترین تعریف درباره تصویرسازی ذهنی چیست. تصویرسازی ذهنی یعنی شما موقعیت‌ها و خواسته‌هایی که می‌خواهید به آن‌ها برسید را در ذهن خود تجسم کنید. منظور از تجسم این است که چشم‌هایتان را ببندید و خواسته واقعی شده خود را در مقابل چشم‌هایتان ببینید. حس‌وحالی که در صورت واقعی شدن خواسته دارید را تصور کنید. بیایید با یک مثال تصویرسازی را بیشتر توضیح دهیم. تصور کنید قصد دارید یک خانه رویایی بخرید. تصور کنید این خانه دقیقا کجاست، نقشه آن چگونه است، دکوراسیون داخلی آن را چطور طراحی می‌کنید و چه وسایلی برای آن می‌خرید. همچنین تصور کنید با زندگی در این خانه چه احساسی خواهید داشت، دوست دارید در هر بخش از خانه چه کارهایی انجام دهید و در این خانه رویایی چطور زمان می‌گذرانید. با تصور جزئیات خانه رویایی و احساساتی که در این خانه خواهید داشت، احتمال رسیدن به آن را بیشتر می‌‌کنید.
در تصویرسازی ذهنی یک کژتابی مهم وجود دارد؛ این تکنیک هیچوقت جایگزین برنامه‌ریزی و تلاش برای رسیدن به اهداف نمی‌شود و هیچوقت به تنهایی شما را به هیچ خواسته‌ای نمی‌رساند! پس به‌جای اینکه بخواهید تا به شما داده شود باید بگوییم: بخواهید، برای آن تلاش کنید و آن را به‌دست خواهید آورد.


آیا تصویرسازی ذهنی از نظر علمی اثبات شده است؟
دانشمندان حوزه روانشناسی و علوم اعصاب تحقیقات بسیاری روی تصویرسازی ذهنی انجام داده‌اند و تاحد زیادی تأثیر آن برای رسیدن به اهداف را اثبات کرده‌اند. دانشمندان بر این باورند که مغز انسان توانایی تشخیص تصور و واقعیت را ندارد. بنابراین وقتی شما موقعیتی را با جزئیات مجسم می‌کنید، مغز شما تصور می‌کند واقعا در آن موقعیت قرار گرفته است. به همین دلیل مسیرهای عصبی جدید مرتبط با تصور ذهنی ایجاد می‌کند و آن را به واقعیت پیوند می‌دهد. 
دانشمندان تأثیر تصویرسازی ذهنی را در موقعیت‌های مشخص‌تری بررسی کرده‌اند. به‌عنوان مثال دانشمندان در سال 2008 روی گروهی از اسکی‌بازها و شناگرها تحقیقاتی انجام دادند و از آن‌ها خواستند تمرین‌های ورزشی و شرایط مسابقه را تصویرسازی کنند. نتایج نشان داد این افراد نسبت به کسانی که بدون تصویرسازی برای مسابقه آماده شده‌ بودند، عملکرد بهتری داشتند. تحقیقات جالب دیگری که نتیجه آن در مجله تحقیقات روان‌تنی (Journal of Psychosomatic Research) منتشر شد، نشان داد بیماران سرطانی که تصورسازی ذهنی درباره مثبت بودن روند درمانشان انجام دادند، سریع‌تر بهبود پیدا کردند و در روند درمان به نتایج مطلوبی رسیدند.

 
تصویرسازی ذهنی در معنویت
تصویرسازی ذهنی در مکتب‌های معنوی مختلف مثل یوگا، بودیسم، روانشناسی معنوی یونگ، آموزه‌های هندوییسم و حتی تصوف اسلامی مورد بررسی قرار گرفته است، البته با دیدگاهی متفاوت! تصویرسازی ذهنی معنوی را با نام «منیفیستیشن (Manifestation) می‌شناسند. مطابق با آموزه‌های معنوی مکاتب مختلف، بدن و ذهن انسان، قدرت و انرژی دارد که روی واقعیت زندگی تأثیر می‌‌گذارد. اگر انسان‌ها این انرژی را برای تصویرسازی خواسته‌هایشان صرف کنند، روی کائنات تأثیر می‌گذارند و این خواسته‌ها واقعی می‌شوند.
دانشمندان آموزه‌های مکاتب معنوی را شبه‌علم یا خرافات می‌دانند، چون از نظر علمی هنوز چیزی به‌عنوان کائنات، انرژی کیهان و ارتباط آن با واقعیت زندگی انسان‌ها وجود ندارد. اما تجربه نشان می‌دهد افراد بسیاری با این آموزه‌ها به خواسته‌هایشان رسیده‌اند. چیزی که بیشتر از پشتوانه علمی اهمیت دارد، باور شماست. اگر باور داشته باشید تصویرسازی ذهنی می‌تواند یک اهرم کمکی برای رسیدن به خواسته‌ها باشد، روی آن تمرکز می‌کنید و برای آن زمان می‌گذارید و نتیجه می‌گیرید. اما اگر باور نداشته باشید، حتی تکنیک‌های علمی تصویرسازی ذهنی هم به شما کمک نمی‌کند. دلیل تأثیر باور و دیدگاه شما را می‌توان با «پدیده ناظر» در فیزیک کوانتوم توجیه کرد؛ در این پدیده اگر ناظری که به یک الکترون نگاه می‌کند، انتظار رفتار موجی از الکترون داشته باشد، یک موج می‌بیند و اگر انتظار رفتار ذره داشته باشد، الکترون را یک ذره می‌بیند!

 
8 تکنیک مهم برای رسیدن به خواسته‌ها با تصویرسازی ذهنی
وقتی تصور ذهنی دقیقی از اهداف و خواسته‌های خود دارید، دقیقا متوجه می‌شوید که چه می‌خواهید، برای رسیدن به آن انگیزه پیدا می‌کنید و البته مسیرهای عصبی جدیدی در مغز خود ایجاد می‌کنید که به شما برای پیدا کردن راه‌های منتهی به اهدافتان کمک می‌کند. وقتی تصاویر ذهنی شما با اقدامات موثر ترکیب می‌شود، به سمت هدف قدم‌های درست برمی‌دارید و به آن‌ها می‌رسید. 
در این بخش تکنیک‌های تصویرسازی ذهنی را توضیح می‌دهیم. با اجرای این تکنیک‌ها از دام شبه‌علم قانون جذب رها می‌شوید و می‌توانید با راهکارهای درست، ذهنیت مثبتی برای رسیدن به خواسته‌هایتان ایجاد کنید.


1. شفاف و مشخص تجسم کنید
بعضی از افراد اهداف خود را آنقدر کلی تعیین می‌‌کنند که خودشان هم سردرگم می‌شوند. مثلا فردی را تصور کنید که به دنبال یک رابطه خوب است؛ اما هیچ چیز از جزئیات یک رابطه خوب نمی‌داند و خودش هم نمی‌داند در این رابطه چه می‌خواهد! در ذهن افراد مختلف تعریف‌های متفاوتی از «رابطه خوب» وجود دارد؛ ممکن است برای یک نفر احترام متقابل، عشق و صمیمیت در اولویت باشد، اما دیگری طرز فکر مشابه و تفاهم داشتن با شریک را معیار یک رابطه خوب در نظر بگیرد. پس تصویر هر خواسته‌ای را با جزئیات بسازید و جوانب مختلف آن را شفاف مشخص کنيد.


2. حواس پنج‌گانه خود را درگیر کنید
تصویرسازی ذهنی فقط به تجسم کردن محدود نمی‌شود. بهتر است از حواس پنج‌گانه هم کمک بگیرید تا مغز شما واقعی بودن این تصویر را مجسم کند. مثلا یک روز از زندگی رویایی خود را تصور کنید: در این روز چه کارهایی انجام می‌دهید، چه حس‌هایی را تجربه می‌‌کنید، چه چیزهایی می‌بینید، با چه کسانی حرف می‌زنید، چه بوهایی استشمام می‌کنید، چه طعم‌هایی می‌چشید. افزودن این جزئیات به تصویر ذهنی، آن را واقعی‌تر جلوه می‌دهد.


3. مثبت فکر کنید
احتمالا وقتی مشغول تصویرسازی ذهنی هستید، فکرهای مختلفی به ذهنتان هجوم می‌آورد. مثلا فکر می‌‌کنید خواسته شما بیش از حد بزرگ است، شرایط برای رسیدن به آن هموار نیست یا شما توانایی رسیدن به این خواسته‌ را ندارید. اجازه ندهید فکرهای شک و تردید مانع تصویرسازی ذهنی شوند، به کار خود ادامه دهید و مسیرهای عصبی جدید را بسازید!

 
4. اول آرامش، سپس تجسم خواسته‌ها
اگر موقع تجسم خواسته‌ها، مدام حواستان پرت می‌شود یا افکاری از جنس شک و تردید به سراغتان می‌آید، به نتیجه‌ای نمی‌رسید. پس بهتر است اول ذهن را آرام کنید و سپس سراغ تجسم بروید. مدیتیشن بهترین راهکاری است که برای آرام کردن ذهن وجود دارد. برای مدیتیشن جایی ساکت را انتخاب کنید، راحت بنشینید، انقباض‌های بدن مثل سختی شانه‌ها و فشار فک را آزاد کنید. چند نفس عمیق بکشید و دم و بازدم را از ابتدا تا انتها دنبال کنید. کم‌کم ذهنتان به آرامش می‌رسد و می‌توانید تصویرسازی را شروع کنید. برای آرامش بیشتر می‌توانید در حین کار ذهنی، موسیقی ملایمی در فضا پخش کنید.


5. هرروز تصویرسازی کنید
تصویرسازی مثل تمرین است. شما برای تقویت یک عضله باید هرروز آن را تمرین دهید. برای ایجاد مسیرهای عصبی جدید هم لازم است که هرروز تصویرسازی کنید. بهترین زمان برای تصویرسازی ذهنی صبح‌ها بعد از بیدار شدن و شب‌ها قبل از خواب است. در این مواقع شما به ضمیر ناخودآگاه خود دسترسی بیشتری دارید و می‌توانید تصویر خواسته‌هایتان را در ناخودآگاه ثبت کنید. هربار 5 تا 15 دقیقه به تجسم خواسته‌ها اختصاص دهید؛ البته فراموش نکنید که کیفیت زمان تصویرسازی از کمیت آن مهم‌تر است.

 
6. قدم‌های کوچک بردارید
وقتی خواسته‌ای را مجسم می‌کنید، اقداماتی که می‌توانید برای دستیابی به آن انجام دهید را هم مورد بررسی قرار دهید. حتما در جایی که ایستاده‌اید، یک کار وجود دارد که با انجام آن، یک قدم به هدف نزدیک‌تر می‌شوید. مثلا اگر به دنبال شغل رویایی خود هستید، اما نمی‌توانید کار کنونی خود را به این زودی ترک کنید، می‌توانید بخشی از زمان آزاد خود را به یادگیری مهارت‌های مورد نیاز برای شغل رویایی خود اختصاص دهید یا با کار پاره‌وقت برای شغل رویاییتان رزومه بسازید. برای اینکه تصویرسازی ذهنی تأثیر داشته باشد، باید با اقدامات موثر همراه شود، حتی اگر این اقدامات کوچک و جزئی باشند.

 
7. از ابزارهای کمکی استفاده کنید
برای رسیدن به خواسته‌ها تکنیک‌های ذهنی دیگری هم وجود دارد. تکنیک‌هایی مثل نوشتن اهداف، جمع کردن تصاویر خواسته‌ها و ساختن تابلوی آرزوها و تکرار جملات تأکیدی روش‌های مکمل تجسم ذهنی هستند و به شما برای تحقق سریع‌تر اهدافتان کمک می‌کنند. با اهداف و رویاهایتان زندگی کنید؛ طوری‌ که در همه بخش‌های زندگی امروزتان، اثری از این رویاها را ببینید. این اثرها کم‌کم بزرگ‌تر می‌شوند و زندگی رویایی شما را واقعی می‌کنند.


8. فرایند را تصور کنید، نه نتیجه را!
مسیر رسیدن به یک رویا، به اندازه مقصد جذاب است. وقتی در مسیر هستید، شوق رسیدن دارید و تلاش می‌کنید. وقتی به هدف می‌رسید، برای مدتی خوشحال خواهید بود، اما کم‌کم برایتان عادی می‌شود و به سراغ رویای دیگری می‌روید! در تصویرسازی‌ها مسیر رسیدن به خواسته‌هایتان را تجسم کنید، در این مسیر چه چالش‌هایی پیش روی شما خواهد بود و قرار است چطور این چالش‌ها را حل کنید؟ چه احساساتی را در مسیر رسیدن به خواسته خود تجربه خواهید کرد؟ همه این موارد را در تصور ذهنی خود بگنجانید.


چرا با وجود تصویرسازی ذهنی به اهدافم نمی‌رسم؟
تصویرسازی ذهنی شما را به خواسته‌هایتان نزدیک‌تر می‌کند، اما تضمین‌کننده رسیدن به خواسته‌ها نیست! بعضی از افراد با وجود اینکه سال‌هاست اهدافشان را تصور می‌کنند، اما هنوز هم هیچ تغییری در زندگیشان ایجاد نشده است. دلیل آن به موارد مختلفی که در ادامه توضیح می‌دهیم، برمی‌گردد:

  • فقط تصویرسازی می‌کنید و خبری از برنامه‌ریزی و اقدام برای رسیدن به اهداف نیست.
  • خواسته‌هایتان بیش از حد دور از دسترس و غیرممکن است.
  • تصویرسازی ذهنی را باور ندارید. ذهن شما فقط به دنبال بهانه است که ثابت کند این روش هیچ تأثیری در رسیدن به خواسته‌ها ندارد.
  • بیشتر از تجسم اهداف، موانع مسیر را مجسم می‌کنید و بر این باورید که با وجود این موانع هرگز به خواسته‌هایتان نمی‌رسید.
  • اهدافی را مجسم می‌کنید که با باورهای درونی شما سازگاری ندارند؛ مثلا تصور می‌کنید ثروتمند هستید، اما در ناخودآگاه خود باور دارید فقط با راه‌های غلط و دزدی می‌توان به ثروت کلان رسید.
  • تصویر ذهنی شما جزئیات لازم را ندارد و حتی خودتان هم دقیقا نمی‌دانید چه می‌خواهید.

در نهایت، فراموش نکنید که تصویرسازی ذهنی یک چوب جادو نیست. شاید شرایط بیرونی و محدودیت‌های زندگی مانع شما برای رسیدن به اهدافتان باشند. اهدافی را مجسم کنید که نه آنقدر ساده هستند که با تلاش کوتاه‌مدت به آن‌ها می‌رسید و نه آنقدر بزرگ هستند که با صد سال کوشش هم به آن‌ها دست پیدا نمی‌‌کنید. چنین اهدافی به کمک تصویر ذهنی و تلاش، محقق می‌شوند.


سخن پایانی
یکی از مهم‌ترین جنبه‌های ذهن‌آگاهی تحقق خواسته‌هاست که بحث‌های بسیاری درباره آن وجود دارد. در این مقاله تصویرسازی ذهنی را زیر ذره‌بین قرار دادیم و گفتیم که پشتوانه علمی دارد، اما باید به روش درست مورد استفاده قرار گیرد. وقتی خواسته‌هایتان را مجسم می‌‌کنید، صبور باشید و اقدامات موثر در راستای آن‌ها انجام دهید تا واقعی شدن آن‌ها را به چشم ببینید! آیا شما تجربه‌ای در زمینه رسیدن به خواسته‌ها به کمک تصویرسازی ذهنی دارید؟ تجربه‌های خود را در بخش کامنت‌ها با ما در میان بگذارید.
 



شما هم عضو خبرنامه ما شوید

،با ثبت ایمیل خود در خبرنامه ایران تاپ فایو از آخرین مطالب، به محض انتشار مطلع شوید

برای گپ زدن با کاربران، ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید


ایران تاپ فایو را در رسانه های اجتماعی !دنبال کنید

مطالب ما را در رسانه های اجتماعی نیز می توانید !دنبال کنید