میوه های استوایی ایران کدامند و هر کدام چه خواصی دارند؟
میوه های استوایی یا میوه های گرمسیری، میوه هایی هستند که در ناحیه ی استوایی کره ی زمین وجود دارند. در حقیقت، قرار گرفتن این میوه ها در ناحیه ی گرمسیری خط استوا باعث شده تا کشورهای کمیوجود داشته باشند که این میوه ها را در جنگل های خود داشته باشند. عمده ی کشورهایی که میتوان میوه های استوایی را در جنگل ها و مزارع آن ها پیدا کرد، کشورهایی هستند که در آمریکای لاتین و شرق آسیا قرار دارند. همین نکته باعث شده تا کشورهای زیادی به دنبال واردات میوه های استوایی از این دسته از کشورها باشند. اما در کشورمان ایران، به دلیل اقلیم آب و هوایی متنوع در سالهای اخیر تعدادی از میوه های استوایی پرورش داده میشود که در این مقاله از ایران تاپ فایو به بررسی این میوه های خوش طعم و خواص بی نظیرشان خواهیم پرداخت.
1. دراگون فروت یا پیتایا (میوه اژدها)
دراگون فروت در ایران در حال حاضر به صورت محدود تولید میشود. دمای بالا، نور فراوان، رطوبت و آبیاری کم از شرایط ایده آل پرورش اکثر کاکتوس هاست که دراگون فروتها از این شرایط محیطی مستثنی نیستند. باتوجه به اقلیم گرم و مرطوب و یا گرم و خشک برخی از مناطق جنوبی، مرکزی و شمالی کشور به نظر میرسد که پرورش دراگون فروت در فضای آزاد شدنی باشد.
این میوه خوش طعم بومیمکزیک، آمریکای مرکزی و جنوبی است. همچنین در کشور های آسیای جنوب شرقی مانند ویتنام، تایوان، جنوب چین، ژاپن، فیلیپین و مالزی کشت میشود. ظاهر پیتایا دقیقا شبیه به کاکتوس هاست. به این شکل که فاقد برگ است. شکوفه های پیتایا تنها در شب باز میشوند و شکوفه های سفید و معطر آنها پس از اتمام عمر به میوه دراگون فروت تبدیل میشوند. میوه اژدها یا دراگون فروت در رنگ های مختلفی وجود دارد.
دراگون فروت زرد، نارنجی، سبز، سفید، بنفش، قرمز و صورتی است. طعم این میوه ترکیبی از طعم های کیوی، گلابی، سیب یا موز است. هر رنگ از میوه دراگون فروت طعم و مزه خاص خودش را دارد. این میوه سرشار از ویتامین C، گروه ویتامین B، کلسیم، کاروتن و کربوهیدرات است. میوه دراگون فروت برای کنترل فشار خون، قند خون، بهبود آرتروز، کاهش وزن و درمان درد مفاصل مفید است.
2. فیجوا
فیجوا یکی دیگر از میوه های خوش طعم استوایی در مناطق گرم و مرطوب و معتدل دنیاست. این درخت میوهدار بومیمناطق مرتفع جنوب برزیل، پاراگوئه، اروگوئه، آرژانتین و کلمبیا است. امروز فیجوا به یکی از درختان پراهمیت شمال کشور به خصوص استان های گیلان و مازندران تبدیل شده است. میوه فیجوا سبز رنگ و به اندازه گردو یا یک تخم مرغ کوچک است. این میوه گوشتی، آبدار، شیرین، معطر و ترکیبی از طعم آناناس، سیب و نعناع دارد. میوه فیجوا دارای طبع گرم و سرشار از ید، ویتامین C، ویتامین E و ویتامین گروه B است. این میوه در تقویت سیستم ایمنی بدن، رفع گرفتگی شریان های قلب و درمان گواتر ناشی از کمبود ید موثر است.
درخت فیجوا نسبت به سرما مقاوم تر است. شرایط گرمسیری و نیمه گرمسیری برای کاشت فیجوا در محیط باز مناسب است. فیجوا دمای منفی ۵ درجه سانتی گراد را در زمستان به راحتی تحمل میکند.
3. پاپایا (خربزه درختی)
پاپایا یکی از میوه های استوایی و بومی مناطق حارهای قاره آمریکا است که اکنون در بسیاری از مناطق حارهای ازجمله هند، آفریقای جنوبی، سریلانکا و فیلیپین کشت میشوند. کاشت میوه پاپایا در ایران برای نخستین بار در یزد و سیستان و بلوچستان انجام گرفته است. درخت پاپایا را میتوان در فضای آزاد شهرهای حاشیه دریای خزر نیز پرورش داد. پوست این میوه ابتدا به رنگ سبز و در هنگام رسیدن کمینارنجی یا زرد میشود. میوه پاپایا خوش طعم، شیرین و آبدار است. در وسط میوه یک فضای تو خالی وجود دارد که مخزن بذر پاپایا است. دانه های سیاه رنگ کوچک رایج ترین روش برای تکثیر و ازدیاد این درخت شگفت انگیز است.
طی تحقیقات صورت گرفته میوه پاپایا سرشار از آنتی اکسیدان هایی نظیر لیکوپن و کاروتنوئید، فیبر، ویتامین A، C و مواد معدنی است که در سلامت بدن نقش به سزایی دارد. این میوه دارای خواص فراوانی است که برای سلامت قلب، تقویت سیستم ایمنی بدن، سلامت دستگاه گوارش، تقویت بینایی، پیشگیری از سرطان، کاهش قند خون، موثر در لاغری و برای پوست و مو مفید است.
4. چیکو (ساپودیلا)
چیکو یا ساپودیلا از خوشمزه ترین میوه های مناطق گرمسیری و استوایی است. این میوه در واقع بومیمناطق گرمسیری آمریکای مرکزی از شمال تا مکزیک و از شرق تا کارائیب است. چیکو درختی میوهدار و همیشه سبز است که در آب و هوای سرد رشد خوبی نخواهد داشت. مهم ترین مناطقی از ایران که به کشت چیکو پرداخته اند، استان هرمزگان به خصوص شهرستان میناب و در استان سیستان و بلوچستان، شهرستان های چابهار، کنارک و قصرقند است.
درخت ساپودیلا از طریق بذر تکثیر میشود. این درخت در مناطقی اعم از جنوب سیستان و بلوچستان، جنوب فارس، جنوب خوزستان، هرمزگان، بوشهر و مناطق ساحلی استان های شمالی کشور مانند استان مازندران قابلیت کاشت و نگهداری در فضای آزاد را دارد. دمای زیر صفر حتماً این درخت را از پای در میآورد. چیکو منبع غنی از پروتئین، ویتامین C، ویتامین گروه B، آهن، کلسیم، فسفر، منیزیم، سدیم و پتاسیم است.
5. استار فروت (کارامبولا):
استار فروت، میوه ستارهای یا اختری میوهای محبوب در سراسر جنوب شرقی آسیا، جنوب اقیانوس آرام و بخش هایی از شرق آسیاست. این درخت میوه دار بومیفیلیپین، اندونزی، مالزی، ویتنام، هند، بنگلادش و سریلانکاست. دلیل نام گذاری میوه کارامبولا به ستارهای به این خاطر است که در صورت ایجاد برش عرضی در میوه، میوه به شکل ستاره به نظر میرسد. میوه های کوچک تر و نارس طعم ترش و میوه های رسیده و زرد رنگ بسیار شیرین هستند. گوشت میوه استارفروت ترد و آبدار است و طعم بسیار خوبی دارد. طعم استارفروت به ترکیبی از طعم سیب، گلابی، انگور و خانواده مرکبات شبیه است.
این میوه سرشار از ویتامین A، C، پتاسیم و فیبر است. به گزارش فرارو، کارامبولا منبع غنی از آنتی اکسیدان های پلی فنولیک اولیه و ثانویه است که خواص ضد میکروبی بالایی دارد. استارفروت برای درمان کلسترول بالا بیماری قلبی _ عروقی و تقویت سیستم ایمنی بدن بسیار مفید است. این میوه هنوز در ایران به مرحله کشت انبوه نرسیده است. به نظر میرسد کارامبولا در آب و هوای گرم و مرطوب مناطق حاشیه دریای عمان، خلیج فارس و در شمال کشور میتواند قابل تولید باشد.
6. آنونا (سیب کاستارد)
سیتابلیا آنونا درختچه ای است گرمسیری که بومیکارائیب و آمریکای مرکزی است که امروز در اکثر مناطق گرم و مرطوب دنیا کشت میشود. میوه آنونا سرشار از پتاسیم، کلسیم و فسفر است که فواید بسیاری برای حفاظت از استخوان ها و سلامت دندان ها دارد. این درختچه در ایران چندان شناخته شده نیست. اگرچه طی سال های اخیر در مناطق جنوبی استان سیستان و بلوچستان مورد توجه باغ داران قرارگرفته است و با نام سیتابل شناخته میشود.
شرایط آب و هوایی کاشت آنونا هوای گرم و مرطوب تا گرم و خشک است. آنونا در مناطقی با زمستان ملایم و دمای بالای ۵ درجه به خوبی رشد میکند و رطوبت و بارندگی زیاد باعث ازدیاد در گلدهی و افزایش محصول آن میشود. آنونا به دو روش بذر و رویشی قابل تکثیر است. این درختچه در اکثر شهر های ساحلی جنوبی، همچنین مناطق ساحلی شمال کشور قابلیت کشت در فضای باز را دارد.
سخن پایانی:
میوه های استوایی با طعم و ظاهر متفاوت سرشار از انواع ویتامین ها و مواد معدنی هستند. امروزه با توجه به امکانات زیادی باغداری و کشاورزی میتوان شرایط اقلیم های مختلف را شبیه سازی نموده و کاشت بذر میوه های استوایی کار دشواری نیست. وجود چادرهای رشد گیاه آماده در ابعاد مختلف و حتی شرایط اقلیمیایران در برخی مناطق امکان کاشت میوه های استوایی را فراهم میکند. این میوه ها را میتوان هم در محیط باز باغ و باغچه و هم در گلدان و فضای آپارتمان کاشت. ما در این مقاله به معرفی انواعی از این میوه های استوایی پرداختیم که در حال حاضر در ایران کشت میشوند و از خواص بینظیر آنها صحبت کردیم.
سپاسگزاریم که تا پایان این مقاله همراه ما بودید، دعوت میکنیم تا با دنبال کردن ایران تاپ فایو در شبکه های اجتماعی از جمله اینستاگرام و تلگرام، از خواندن آخرین مطالب ما بهره مند شوید و اطلاعات خود را در رابطه با مواردی همچون لایف استایل، ورزش، گردشگری، آشپزی و… افزایش دهید.
،با ثبت ایمیل خود در خبرنامه ایران تاپ فایو از آخرین مطالب، به محض انتشار مطلع شوید
برای گپ زدن با کاربران، ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید